Preminuo profesor Branimir Lukšić

Danas je, nakon teške bolesti, u splitskoj bolnici preminuo profesor Branimir Lukšić, član Savjetodavnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt

Sve članove HUB-a pozivamo da nazoče sprovodnom obredu prof. Lukšića koji će biti sutra, utorak, 4. studenog 2014., s početkom u 12 sati na groblju Lovrinac.

Sveta misa zadušnica služit ce se u 14 sati u Crkvi svetog Josipa na Sukoišanskoj.

Veliko mu hvala na svemu sto je kroz svoj javni i društveni rad dao našoj domovini i društvu.

Počivao u miru Božjem! Neka mu je laka hrvatska zemlja!

Tko je bio prof. dr. Branimir Lukšić

Prof. dr. Branimir Lukšić (Split, 23. listopada 1935.), hrvatski je pravni stručnjak, političar i publicist, katolički intelektualac. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca kršćanskoga nadahnuća. Član je Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog udruženja za pomorsko pravo.

Prof. Lukšić se rodio u Splitu. Pravo je studirao u Zagrebu gdje je diplomirao 1959. godine. Magistrirao je 1967. a doktorirao 1974. godine. Studirao je filozofiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Višegodišnji je profesor trgovačkog prava na Ekonomskom fakultetu u Splitu (od 1986. sve do odlaska u mirovinu).

Politička karijera

Političar je koji je svoju političku djelatnost obnašao na nižim jedinicama lokalne samouprave – grada i županije. Bio je splitski gradski vijećnik 1990-ih. Obnašao je dužnost župana županije Splitsko-dalmatinske od 1997. do 2003. godine kao član HDZ-a.

Jednom je bio HDZ-ovim kandidatom za Sabor (izbori 2000.). 2001. je na lokalnim izborima bio nositelj zajedničke liste Hrvatskog bloka (HDZ, HKDU, HČSP, HDRS, HDD i SHP) za županijsku skupštinu Splitsko-dalmatinske županije.

Za vremena kad je Ivo Sanader i njemu poslušna garnitura 2003. godine napravila čistku uklanjajući konzervativne političare, prof. Lukšić je upao u njihovu nemilost, a javnosti je to prikazano kao europeiziranje HDZ-a i pretvaranje HDZ-a u stranku desnog centra. Branimir Lukšić je tadašnjim političkim trgovinama i unutarstranačkim podvalama smijenjen je s mjesta župana.

Od 2007. je godine članom Hrvatskog plemićkog zbora. Od 15. ožujka 2008. revizorom je Hrvatskog plemićkog zbora Južne Hrvatske.

Autor je više znanstvenih, publicističkih i stručnih radova i knjiga iz trgovačkog prava ali i društvene zbilje.

Izvor: wikipedia

 

 

 

Odgovori

Skip to content