Hasanbegoviću, kad će bl. Alojzije Stepinac dobiti ulicu ili trg u Zagrebu?

  • Written by:

Još prije nekoliko godina, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) predložila je Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba da jedan trg ili ulica u glavnom gradu Hrvatske nosi ime po velikanu Katoličke Crkve u Hrvata, zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu, kojeg je 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici  papa Ivan Pavao II. proglasio – blaženim! Naime, sramotno je i žalosno da u Zagrebu još uvijek ne postoji trg ili ulica koja nosi ime ovog velikog čovjeka, čiji je krepostan život i mučeničku smrt narod prepoznao i častio već za njegova života, a osobito nakon smrti. Stepinac je bio proganjan od Brozovih komunista i zatvaran. Papa Pio XI. imenovao ga je  28. svibnja 1934. nadbiskupom kaodjutorom s pravom nasljedstva, ili drugim riječima – bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva! Na montiranom političkom procesu na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946.  na nevjerojatnih 16 godina strogog zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava. Zanimljivo je da njegovi progonitelji, poput navodno bivšeg Udbaša Josipa Manolića nikada nisu odgovarali za zlo koje su mu učinili, a da  se blaženi Alojzije Stepinac sve do svoje (10. veljače 1960.) cijelo vrijeme molio i za svoje progonitelje – „Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine!“

Stoga tražimo od Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba, na čijem je čelu Zlatko Hasanbegović, da pod hitno jednu ulicu ili trg nazove imenom po mučeniku komunizma, Svetome, za sada još uvijek blaženome,  Alojziju Stepincu, tim prije što i u američkom gradu Chicagu od 1999. postoji ulica pod nazivom Cardinal Stepinac!

Također nas zanima tko su ti  koji neprestano i uporno sprječavaju da blaženi Stepinac, čiji su zemni ostaci pohranjeni iza glavnog oltara  zagrebačke katedrale, i koje svakodnevno obilazi veliki broj ljudi, a koji su u njemu prepoznali osobnog zagovornika kao i zagovornika cijelog hrvatskog naroda, u glavnome gradu ne može dobiti ni svoju ulicu?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Skip to content