ZARAZA PRED VRATIMA – ILI IPAK KONAČNO RJEŠENJE PROBLEMA FEKALIJA NA ŽNJANSKOM ŠETALIŠTU

Danas je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen članak Fekalijama ucjenjivao Grad da mu dopusti izgradnju na Žnjanu iz kojega saznajemo da uskoro slijedi spajanje na kanalizacijsku mrežu zgrada na “Putu Radoševca”. Prenosimo dio spomenutog teksta: 

“Unatoč svim teškoćama koje se već godinama javljaju pri spajanju stambenih i turističkih objekata izgrađenih na Putu Radoševca na kanalizacijsku mrežu, taj posao bi, prema prognozi Božidara Čapalije, pomoćnika direktora “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) za tehnička pitanja, trebao biti gotov najkasnije do početka ovog ljeta.
Naime, iako za kanalizacijski sustav na toj lokaciji postoji pravomoćna građevinska dozvola, problem je nastao što projektna trasa ide preko zemljišta u vlasništvu privatnog investitora, koji je, naglašava Čapalija, na sve načine sprečavao da se odvodne cijevi polože na njegovoj parceli zbog čega su se fekalije mjesecima slijevale na popularnu šetnicu i parkiralište kojem gravitiraju brojni građani i roditelji s djecom.
– Njegovu ćemo parcelu zaobići i spojiti spomenute objekte na kanalizacijsku mrežu, odnosno na šaht koji se nalazi na parkiralištu uz samu šetnicu. Čim nam vrijeme dozvoli, eto nas na terenu kako bismo nastavili radove, s tim da smo obvezni provesti postupke javne nabave za još neke dodatne radove, jer se radi o kopanju tunela – ističe pomoćnik ViK-ova direktora.” 

fekalije 2

Bilo nam je iznimno drago pročitati ovaj tekst, pa ovim putem izražavamo našu iskrenu nadu da će radovi uskoro krenuti. Naime, upravo je Hrvatska udruga Benedikt na svojim portalima www.hu-benedikt.hr i www.croative.net ukazivala na problem izlijevanja fekalija na Šetalištu Pape Ivana Pavla Drugog. 

Tako smo, početkom srpnja, u članku Dok u Splitu sanjamo velike investicije, pokrenimo one male, ali jednako važne, za Žnjan naglasili:

Kod istočne rampe, gdje imamo najviše kafića i dječjih igrališta, kanalizacija iz sabirne jame poviše šetnice izbija na popločani parking do ceste. Stoga se na toj lokaciji već godinama osjeća užasan smrad. Ako mislite da nadležne službe za to ne znaju, griješite. Napravljen je maleni polukružni zemljani nasip da bi se spriječilo otjecanje fekalija preko ceste. Nakon toga se očekuje da ih upije čvrsto tlo. Dok se to (ne)događa, preko puta se prodaje sladoled.

Cisterne ujutro oko sedam sati, odmah iza te iste rampe, često u kanalizacijsku šahtu na cesti prazne sadržaj iz sabirnih jama (opet fekalije), koji dovoze s područja Splita. Treba li ponavljati – tri kafića s dječjim igralištem su u neposrednoj blizini te šahte. Doduše, u to vrijeme još nisu otvoreni.

Nisu to jedini problemi koje pronalazimo na Žnjanu. Već smo prije istaknuli sljedeće:

Žnjanski plato čeka urbanističko rješenje. Nije li neuređeni obrasli dio Žnjanskog platoa mogao biti barem pokošen, a na dijelu njega uređeno barem privremeno parkiralište, umjesto parkiranja u prašini uz plažu. Ostatak je mogao biti zatravnjen uz sadnju drvoreda. Neka to bude i privremeno rješenje.

Objekti uz plažu (kafići, zalogajnice…) su napravljeni bez ikakvog reda. Do njih se dolazi opet kroz prašinu. Mogli su biti povezani barem privremenom šetnicom s betonskim opločnicima (jeftino rješenje koje bi mogli financirali vlasnici istih)

Šetalište pape Ivana Pavla Drugog je puno šetača, kupača, rolera, biciklista i drugih rekreativaca, ali i (opet) puno prašine. Prošetajte ujutro i navečer pa ćete vidjeti razliku. Ujutro ćete disati punim plućima (prašina se slegla), a navečer ćete jedva hvatati zrak. 

 

20

Predložili smo i rješenje:

Sada pripremiti, a u listopadu započeti s radovima na potezu Šetališta pape Ivana Pavla Drugog:

  • Zgrade iznad Šetališta pape Ivana Pavla Drugog konačno spojiti na gradsku kanalizaciju. Ovo vrijedi, naravno, za one koje nisu već spojene;

  • Dovesti u sklad razne plažne ugostiteljske objekte, povezati ih barem privremenim trotorarima, te pristupima od ceste;

  • Zasaditi drvored s donje strane ceste Zenta – Duilovo, koji može biti i privremenog karaktera;

  • Uz samo Šetalište urediti stazu za bicikliste;

  • Urediti prostor za rolanje, da se djeca ne provlače između šetača i biciklista;

U prosincu smo ponovno pisali tekst o Žnjanu pod naslovom Žnjan – elitna lokacija ili gradska sramota?!

Pisali smo i gradonačelniku, a u tijeku je i dogovor sastanka u Banovini na kojemu bi, na poticaj Hrvatske udruge Benedikt, problemi Žnjanskog platoa zauzeli značajno mjesto.

Stoga izražavamo uvjerenje da su i naše aktivnosti pridonijele početku rješavanja navedenih problema. No, to je najmanje važno. Važno je da se problemi što prije riješe, ne samo zbog turista, nego i zbog djece koja se na tom području igraju i šetaju. 

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content