KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Sjajan odgovor Milanoviću i Pupovcu

Predsjednica odlaskom u Vukovar sjajno odbrusila Milanoviću i Pupovcu
Ima priliku sada, kada se riješila vlasti koja joj nije dala da radi, da prije konstituiranja nove vlasti, kaže neke bitne stvari koje će obvezivati novu Vladu, tvrdi prof. Tomac

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović privremenim preseljenjem Ureda u Vukovar od četvrtka napravila je sjajnu stvar, smatra politički analitičar Zdravko Tomac koji je za direktno.hr prokomentirao taj potez predsjednice.

“Mislim da je to sjajan potez iz više razloga, jer dosadašnja politika toliko je uvrijedila Vukovarce, toliko ih ponizila i obezvrijedila njihov doprinos u stvaranju Hrvatske da dolazak predsjednice, da bude tamo s narodom, da živi tamo, za te ljude će značiti veliki događaj. Do sada su političari dolazili u Vukovar samo da prođu kolonom sjećanja i odu. Ona je osoba koja je rekla i onog dana kada je pobijedila – bit ću jedna od vas. Ovaj potez vraća povjerenje u politiku i političare”, rekao nam je Tomac.

Dodao je da je Vukovar u vrlo teškoj situaciji.

“Vidjeli ste kakvu su im sramotu nanijeli Zoran Milanović svojim govorom, Pupovac i SPC na pravoslavni Božić gdje su performansom s razbijenim pločama Vukovarci i vukovarske branitelje htjeli prikazati kao šoviniste, kao ljude koji su protiv ravnopravnosti, kao opasne ljude za demokraciju. Neki od ljudi koji su žrtvovali sebe i svoje živote da bi stvorili Hrvatsku, oni su proglašeni nekom sumnjivom grupom, nedemokratskom, koja ne da Srbima njihova prava”.

Zasmetalo ga je što su političari kleknuli s Pupovcem na mjestu gdje je bila razbijena ploča.

“S obzirom da se radilo o vjerskom prazniku, ta provokacija, toliko uvredljiva, tolika je zloupotreba vjere da su svi političari koji su tamo bili morali to osuditi, čak i otići s domjenka. Zato je važno da je predsjednica u Vukovaru i da se tamo upozna sa svim uvjetima, da se stvarno uvjeri da su se ti branitelji žrtvovali za Hrvatsku, da oni vole Hrvatsku, da su je spremni ponovno braniti, da oni nisu šovinisti. Dvije godine su molili Vladu Zorana Milanovića da odgodi provođenje tog zakona, da nije vrijeme. I dobro je što je novi mandatar, iako ne zna dovoljno prilike u Hrvatskoj, rekao da nije vrijeme za ćirilicu u Hrvatskoj”, kazao je Tomac.

Važno je, dodaje, da predsjednica države prije konstituiranja nove vlasti odgovori konkretnim potezom.

“Dolazak predsjednice bio je važan i u Splitu, i u Puli, ali je izuzetno važan njen dolazak u Vukovar i beskrajno je važna svaka riječ, svaki čin koji će tamo reći. Ima priliku sada, kada se riješila vlasti koja joj nije dala da radi, da prije konstituiranja nove vlasti, kaže neke bitne stvari koje će obvezivati novu Vladu. Ova vlast vukla je poteze kojima su duboko uvrijedili Vukovar i žrtvu Vukovara. Možda je Vukovarcima teže to što se podcjenjuje njihovo herojstvo”.

Ovaj trenutak odlaska u Vukovar iz navedenih razloga bitan je za Vukovarce i sve branitelje, dodao je Tomac, uz zaključak kako je uvjeren da će to biti susreti za pamćenje.

Izvor: ovdje

1 comment

Odgovori

Skip to content