I MARAS JE VIDIO AMERIKU: Navodna svrha putovanja i rezultat bili su prava smijurija; potrošeni novac nije!

Izvor slike: Dario Grzelj

Na portalu Direktno.hr objavljen je zanimljiv članak o Marasovoj posjeti Americi. Članak prenosimo u cijelosti:

U jeku afere “dnevnice” u kojoj je predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, optužen za krivotvorenje naloga za službena putovanja, prisjetimo se puta Gordana Marasa, tadašnjeg ministra poduzetništva i obrta, u SAD iz sredine 2015. g.

Milanovićev ministar putovao je u SAD sredinom 2015. g. sa svoja dva suradnika, tajnikom kabineta Darkom Baničekom i savjetnicom Majdom Žujo. Put je opisao kao službeni put na kojem se sastao s predstavnicima američke producentske kompanije HBO kako bi lobirao za nastavak snimanja serija poput serije “Igre prijestolja” u Hrvatskoj. Podsjetimo, tri mjeseca nakon Marasovog sastančenja, iz HBO-a su najavili da HBO seli iz Hrvatske.

Jasen Mesić, saborski zastupnik HDZ-a, upozoravao je tada da Maras nije transparentno objavio troškove svojeg putovanja i da nije dokazima potkrijepio razloge svog odlaska u SAD te da javnosti mora podastrijeti sve račune sa službenih kartica. Prozvao ga je da je na put išao turistički, a ne nekim službenim povodom.

Gordan Maras nakon, prozivki HDZ-ovaca u Saboru, otkrio je da je sa suradnicima u Americi potrošio gotovo 99.000 kuna.

Avionske karte platili su 63.622 kune, prijevoz kombijem i ostali prijevoz – 3.800 kuna, a hotelski smještaj više od 31.000 kuna.

Ostaje pitanje je li Maras zaista boravio u SAD-u iz razloga koji je naveo ili je samo htio vidjeti Washington, Los Angeles, San Francisco i Las Vegas, gradove koje je prilikom putovanja posjetio.

Promatrajući slučaj SDP-ovog Gordana Marasa, slučaj Tomislava Sauche i slučaj s nepravilnostima u Ministarstvu branitelja, koji je objavilo direktno.hr, može se zaključiti da lakomo trošenje proračunskog novca u Vladi Zorana Milanovića nije iznimka. Kada je u oporbi, SDP se ne libi napada na vlast, no kada je na vlasti, ne postoje moralna, pravna niti politička odgovornost prema hrvatskim građanima koje stranka tako zdušno propagira.

Podsjetimo na aferu “dnevnice” bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Tomislava Sauche, u kojoj je Uskok u petak navečer objavio da je istragu protiv Sauche pokrenuo temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade u 2015. u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade od 307.000 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo.

Portal direktno.hr je također objavio način trošenja proračunskog novca u Ministarstvu branitelja iz mandata Zorana Milanovića:

Državna revizija otkrila je nepravilnosti i u Ministarstvu branitelja dok je ministar bio Predrag Matić, a njegov pomoćnik Bojan Glavašević.

Otkrila je propuste u knjizi putnih naloga i zahtjevima za službena putovanja, na koja je u 2015. godini potrošeno 957.501 kuna.

Revizijom su utvrdili da knjiga putnih naloga sadrži podatke o datumu, mjestu i osobi koja je upućena na službeno putovanje, ali ne sadrži podatke koji se odnose na svrhu službenog puta, iznos dnevnica i troškove putovanja.

Iz primjera putovanja ministra Matića i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića u Tursku i SAD, proizlazi kako su zadržali dio iznosa dnevnica koji su trebali vratiti, a nedostaje i izvještaj s tog putovanja, koje je državu koštalo ukupno 120 tisuća kuna.

Za organiziranu prehranu samo 20 posto dnevnice, Glavašević i Matić uzeli 100 posto

Kada su u proljeće 2015. Matić i Glavašević s dvoje savjetnika putovali u Ameriku, nije se o tom putu puno znalo, nije bilo iscprnih medijskih izvještaja, priopćenja, presica – poput recimo ove najsvježije Glavaševićeve o napadu na gay klub. No Direktno.hr u posjedu je dokumenata u kojima su navedeni službeni razlozi putovanja. Kao povod puta navedena je komemoracija 100. obljetnice bitke kod Canakkale (Galipolja), radni sastanak s Dimitrijem Titovim i Phumzile Mlambo-Ngcuka (angažirani pri Glavnom tajništvu UN-a u New Yorku) te put u Washington ”na bilateralni sastanak”.

Tek se naknadno iz Glavaševićeve izjave dane jednoj dnevnoj novini saznalo kako je tema razgovora bilo osnivanje rehabilitacijskog centra na hrvatskom Jadranu u koji bi dolazili vojnici na povratku iz mirovnih misija ili žrtve rata iz cijelog svijeta. Iz pouzdanih izvora doznajemo kako ne postoji službeno izvješće s ovog putovanja, tek rečenica rukom napisana na poleđini putnih naloga.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content