NASA OBJAVILA VELIKO OTKRIĆE: Otkriven novi sustav u svemiru u kojem možda ima života

NASA otkrila sustav od 7 planeta veličine Zemlje: Tri se nalaze u nastanjivoj zoni i vjerojatno imaju vodu

– Odgovor na pitanje ‘jesmo li sami’ je prioritet znanosti i pronalazak toliko planeta u nastanjivoj zoni je izuzetan korak naprijed prema tom cilju – rekao je Zurbuchen.

Pronalaženje nove Zemlje sada više nije karakterizirano riječju ‘ako’ nego ‘kada’, rečeno je danas na globalnoj tiskovnoj konferenciji američke svemirske agencije NASA-e. U sustavu TRAPPIST-1 pronašli su sustav od sedam planeta sličnih Zemlji i to udaljenosti od samo 40 svjetlosnih godina. Sustav je dobio ime po The Transiting Planets and Planetesimals Small Teleskopu smještenom u Čileu kojim je njegovo postojanje i detektirano po prvi puta u svibnju prošle godine.

To je prvi poznati sustav s toliko planeta oko jedne zvijezde a da se ne radi o Sunčevom sustavu. Za uočavanje su korišteni teleskopi smješteni na tlu i u svemiru u koje spadaju ESO VLT ili NASA-in Spitzer. Uočeni su pri prolasku ispred svoje vrlo hladne zvijezde TRAPPIST-1. Tri od tih sedam planeta leže u zoni Zlatokose, znači na udaljenosti od svoje zvijezde dovoljnoj da na njima može biti života, tako je moguće da na njima može biti vode pa i oceana. Za sada ne isključuju istu mogućnost i za ostala četiri planeta, i oni bi, prema skupini znanstvenika, mogli imati vodu. Jasno je da time mogu poduprijeti i život. Ovaj sustav, dakle, ima do sada najveći broj planeta veličinom sličnih Zemlji pronađen u nekom sustavu ali i najveći broj svjetova s mogućnošću tekuće vode na svojoj površini. Za sada su imena tih sedam planeta TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h, ti prozaični nazivi prate njihovu udaljenost od zvijezde, a svi su veliki poput Zemlje.

Glavni znanstvenik koji je sudjelovao u otkriću, Michael Gillon sa Sveučilišta u belgijskom Liegeu rekao je kako se doista radi o nevjerojatno sustavu, ne samo zbog broja planeta nego i zbog toga jer su svi planet veličinom slični Zemlji. Njihova zvijezda TRAPPIST-1 u masi je tek osam posto Sunčeve mase, znači tek nešto je veća od našeg Jupitera a iako je jako blizu, u zviježđu Vodenjaka jako je teško uočljiva. Očekivalo se kako bi oko neke takve zvijezde moglo biti planeta na kojima bi moglo biti vanzemaljskog života a sada je takav sustav i pronađen oko TRAPPIST-1.

– Važno je napomenuti kako je sustav otkriven NASA-inim teleskopom Spitzer i to pomrčinskom metodom pri čemu se planet otkriva uslijed promjene intenziteta svjetlosti zvijezde kada on orbitira preko nje, tumači nam dr. sc. Darije Maričić iz Zvjezdarnice Zagreb. NASA-ino izvješće navodi kako je Spitzer ujesen prošle godine neprekidno promatrao TRAPPIST-1 500 sati.

Potvrđuje kako je TRAPPIST-1 jako hladna zvijezda zbog čega je njezin kontrast bolji te je moguće lakše u njezinoj orbiti pronaći stjenoviti planet. – Očito je vrlo važno da je novootkriveni sustav jako blizu našem pa ovaj puta možemo vjerovati procjeni kako se na tri od ovih sedam pronađenih planeta doista nalazi voda. Jasno je kako se skupina znanstvenika koja potpisuje otkriće ipak ograđuje od prehrabrih tvrdnji jer proći će još dosta vremena u istraživanju da se dođe do konačnih saznanja o ovom ekstrasolarnom sustavu i njegovim planetima, kaže dr. Maričić pa dodaje kako su pomrčinskom metodom znanstvenici doista mogli proračunati koliko je koji planet udaljen od zvijezde TRAPPIST-1 i jedan od drugoga. Navodi se kako je moguće s površine jednog planeta gledati na površinu susjednog i pri tome vidjeti i konfiguraciju tla, proračuni govore da se radi o udaljenostima manjima od one između Mjeseca i Zemlje.

Treba ovdje svakako napomenuti što je rekao Amaury Triaud, jedan od znanstvenika u momčadi odgovornoj za otkriće, energija koju TRAPPIST-1 daje znatno je manja od one koju daje naše Sunce pa planeti doista i mogu biti znatno bliže nego što je to slučaj kod planeta Sunčeva sustava a da na njihovoj površini doista bude vode. Baš su tako, čini se, postavljeni planeti sustava TRAPPIST-1, planeti TRAPPIST-1c, d i f dobivaju onoliko energije koliko u Sunčevom sustavu dobivaju Venera, Zemlja i Mars.

Međutim, jedino su TRAPPIST-1e, f i g u zoni gdje na površini ima dovoljno vode, odnosno na dovoljnoj udaljenosti od svoje zvijezde. Svi planeti orbitiraju oko svoje zvijezde bliže nego što to čini Merkuru oko Sunca u našem sustavu. Moguće je, opet, da su uvijek jednom stranom okrenuti prema zvijezdi TRAPPIST-1 tako da je na jednoj strani uvijek dan a na drugoj noć, ali i da su klime potpuno različite od Zemljine, odnosno da pušu jaki vjetrovi s dnevne prema noćnoj strani uz ekstremne promjene temperatura. Darije Maričić, pak, iznosi i zanimljivu teoriju oko naseljivosti nekog planeta. – Voda je za život potrebna nama, no isto ne mora biti i za neki eventualni drugi oblik života u svemiru, to je jedno. No, to što neki planet nema vode, ne mora značiti i da je naseljiv.

Ako se radi o stjenovitom planetu moguće je naseliti ga, pa planiramo put na Mars, zar ne? Dodatna je mogućnost da vode ima ispod njegove površine. Ali, ne treba isključiti niti plinovite planete jer oko njih kruže mjeseci, pa ćemo tako sigurno temeljito istraživati Jupiterov mjesec Europu za koji također smatramo kako bi mogao imati uvjete za život jer ima tekući ocean, kaže znanstvenik iz zagrebačke Zvjezdarnice kojeg neće iznenaditi i nova otkrića. – Što će tehnologija više napredovati, mi ćemo i više istraživati pa ćemo sasvim sigurno pronalaziti i više novih sustava i planeta. Pogledajte samo što se sve može pronaći oko jednog malog žutog patuljka kao što je TRAPPIST-1, kaže dr. Maričić. I na današnjoj se tiskovnoj konferenciji moglo čuti kako su gustoće planeta vjerojatno takve da je šest od sedam planeta doista stjenovito. Otkriće će se objaviti u novom broju uglednog časopisa Nature.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content