18. 8.- 1. četvrtak uspinjanja na Golgotu

18. 8. je naš prvi zajednički duži molitveni susret, novi korak. Dakle, krećemo u 21.00 i molimo pola sata. Možemo moliti po svom osobnom izboru kako je već predloženo u NAJAVA I POZIV SUDIONICIMA, a evo i prijedloga biblijskih tekstova nad kojima možemo razmatrati i moliti:

1. četvrtak je 18. 8. sv. Jelena Križarica
U ovom ćeš znaku pobijediti (IN HOC SIGNO VINCES !)

Jelena (grčki; Helene znači baklja, sjaj, blistavost) je rođena godine 248. prema mišljenju i želji Engleza u Colchesteru, a Turci tvrde da je rođena u Drepanu (danas Erseki). Bila je jednostavna žena, pučanka. Imala je jednu gostionicu. Udala se za tribuna, Konstancija Klora. Dok je trudna putovala sa svojim mužem Rimskim carstvom, snašli su je porođajni bolovi pa je rodila sina Konstantina. Srbija tvrdi da je carica rodila u Nišu.

Kad je njezin muž, postigao naslov Cezar, morao je po zakonu otpustiti ženu pučanku, jer rimsko pravo nije dopuštalo brak između velikaša i pučana. Tako je on otpustio svoju suprugu Jelenu, a ostavio si je sina Konstantina i oženio Teodoru, pastorku cara Maksimilijana. Jelena je bila dobra vjernica. Bilo joj je veoma teško, ali nije proklinjala niti mrzila. Tri godine poslije umire Konstancije Klor. Na njegovo mjesto dolazi mu sin Konstantin. On poziva svoju majku Jelenu na carski dvor, proglašava ju caricom i daje kovati novac s njezinim likom te joj otvara vrata carske riznice. Nama vjernicima se čini kao da je dragi Bog pogledao na poniženje i bol svete Jelene i na ljubav njezina sina prema majci.

Nagrada je bila viđenje križa nad suncem i natpis: «U ovom ćeš znaku pobijediti.». Stoga je Konstantin Veliki stavio taj znak na sve stjegove i doista pobijedio svoga protivnika Maksencija u bitci kod Milvijskoga mosta, blizu Rima, 312.

Glasovitim «Milanskim ukazom» proglašava slobodu progonjenim kršćanima te ukida kaznu razapinjanja na križ u cijelome carstvu 313. godine. Jelena je pronašla Isusov križ 326. godine Jeruzalemski biskup Makarije savjetovao je stavljanje neizlječivih bolesnika na tri pronađena križa. Ako se dogodi čudesno ozdravljenje na dodir jednog od njih biti će to siguran znak da se radi o Kristovom križu. Za uspomenu na taj događaj podigla je bazilike na Isusovom grobu i na mjestu pronalaska Kristova Križa. Jelena je bila tužna što joj se sin odlučio krstiti prije samog konca svoga života. Jelena je umrla 330. u Konstantinopolu, kasnijem Carigradu, a današnjem Istanbulu.

Esterina molitva

I kraljica se Estera, obuzeta smrtnom tjeskobom, uteče Gospodinu; pošto svuče sa sebe sjajne haljine, navuče odjeću tjeskobe i žalosti, te umjesto skupocjenim mirisima posu glavu pepelom i prahom. I ponizi veoma tijelo svoje postom, a svako mjesto na kojem se u znak veselja znala ukrašavati posu uvojcima svoje kose, pomoli se Bogu Izraelovu i kaza:
“Gospodine moj, kralju naš, ti si jedini! Dođi u pomoć meni koja sam sama, kojoj nema druge pomoći do tebe, jer opasnost je moja u ruci mojoj.
Ja sam od svoga djetinjstva slušala u obiteljskom rodu da si ti, Gospode, izabrao Izraela među svim drugim narodima: naše očeve među svim njihovim precima u svoju trajnu baštinu i da si za njih učinio sve što si im obećao.
Ali smo sad sagriješili pred tobom i ti si nas predao u ruke neprijatelja naših jer smo iskazivali počast bogovima njihovim. Pravedan si, Gospodine!
I sad oni, nezadovoljni već gorčinom sužanjstva našega, staviše ruke svoje u ruke kumira svojih da će poništiti odredbu usta tvojih, uništiti baštinu tvoju, začepiti usta onima koji te hvale i utrnuti slavu doma tvoga i žrtvenika tvoga, a otvoriti usta naroda da hvale njihove isprazne kumire i dive se jednom kralju od mesa.
Nemoj predati, Gospode, žezlo svoje onima koji ne postoje. Neka se ne smiju propasti našoj, nego okreni naum njihov na njihove glave i primjerno kazni onoga koji je počeo bjesniti protiv nas. Sjeti se, Gospode! Objavi se u vrijeme naših jada i ohrabri me, o kralju bogova i vladaru svakoga gospodstva!
Metni u moja usta primjerenu riječ pred lavom, a njegovo srce zadahni mržnjom na neprijatelja našega; da zatre njega i njegove sumišljenike.
A nas oslobodi rukom svojom i dođi u pomoć meni koja sam sama i nemam nego tebe, o Gospode!
Sve ti je poznato pa znaš da mrzim slavu opakih i da mi je odvratna postelja neobrezanih i svakoga tuđinca.
Znaš tjeskobu moju, jer ja se gnušam nad znamenjem moga visočanstva koje se nalazi na glavi mojoj. U dane kad se s njime pojavim grstim se nad njim kao nad dronjkom mjesečnog pranja i ne nosim ga onih dana koji pripadaju samo meni.
Sluškinja tvoja nije nikada jela sa stola Hamanova, nisam nikada počastila kraljevsku gozbu, niti sam pila vino ljevanica.
I od dana uzdignuća svoga do danas sluškinja tvoja nije se poveselila osim u tebi, Gospode, Bože Abrahamov.
Bože, nadasve moćni, uslišaj glas beznadnih i izbavi nas iz ruku opakih, a oslobodi i mene od moga straha!”

Preporuka za molitvu:
razmišljati nad odabranim tekstom
izmoliti jednu deseticu Gospine Krunice ili
deseticu Božanskog Milosrđa ili Srca Isusova
te pojedine litanije: Gospine, Srca Isusova, sv. Josipa, Svih Svetih
ili … po osobnom izboru
ili Brigitine molitve…

– male žrtvice, dobra djela

Jahve, slušaj moju molitvu,
u vjernosti svojoj prikloni uho mojim vapajima,
Ponizna molitva – Ps 143.

Odgovori

Skip to content