Kardinale, hvaljen Isus i mafija

Tko imalo poznaje situaciju u Vatikanu, posebno u Državnom tajništvu, kojim vlada talijanski kardinal Bertone, teško će progutati foru da je slučaj Dajle i zemljišta u Istri tek “unutarcrkveno pitanje”. Naivno je odvojiti funkcioniranje Bertoneovog Državnog tajništva od talijanske politike i njezinih interesa. Ono što su visoki talijanski prelati zamjerali Ivanu Pavlu II., Poljaku, jest slabljenje talijanskih lobija u Vatikanu procesom internacionalizacije vatikanske kurije.
Vidjevši kako Wojtyla na mnoga mjesta dovodi “strance”, jedan se naš talijanski izvor požalio ovako: “To nije dobro od strane Pape, jer stranci, netalijani u Kuriji, nisu sposobni kontrolirati odnose s talijanskom politikom, niti poznaju ljude, niti njezino funkcioniranje.”

Uzajaman utjecaj
Ako su Talijani u Vatikanu grintali na Wojtylu zbog detalijanizacije kurije zbog utjecaja na talijansku politiku i s njom povezane lobije, onda je logično zaključiti da takav utjecaj nije jednostran, već uzajaman. Taj pak suutjecaj jamačno se ne vrti oko dogme bezgrešnog začeća ili oko pitanja koliko anđela stane na vrh igle. Ta isprepletenost, što je već opće mjesto, zorno je isplivala u mnogim financijskim i inim aferama koje su potresale Vatikan i Italiju. Na toj paradigmi treba čitati i “slučaj Dajle”, kada ga se već forsirano trpa u čisti “unutarcrkveni kontekst”.
Cijela je priča maslo Njegove Ekscelencije, kardinala Bertonea, koji je, škandalozno, u sva ta “unutarcrkvena pitanja” uvukao i papu Ratzingera. Bertone je arogantan tip, talijanski nacionalist, kojem na spomen Istre zaigra nostalgično srce. Osim afere Dajle u njegovoj režiji događa se i proces ispravljanja Wojtyline “pogrješke” s obzirom na internacionalizaciju kurije. Naime, Bertone potiho provodi retalijanizaciju vatikanske kurije. K tomu, na novom konzistoriju na kojem će biti imenovani novi kardinali, Bartone će, prema našim informacijma, progurati gomilu Talijana, što ujedno znači i jačanje talijanskih pozicija pri izboru nasljednika Benedikta XVI.
Premda je slučaj Dajle slojevit, “pobuna” istarskih svećenika je razumljiva. Neki od njih pamte i druga “unutarcrkvena pitanja” koja su se lomila preko leđa istarskih Hrvata, kada je tršćanski biskup, Talijan, u vrijeme fašističke okupacije Istre zabranio pjevanje božićnih pjesama na hrvatskom jeziku uz blagoslov Vatikana. Da, jezovito je čuti u crkvi: “Svim na zemlji mir veselje!”
Mnogi istarski Hrvati nakon toga, sa suzama u očima, nikada više nisu prešli crkveni prag. I to je, dakako, bilo unutarcrkveno pitanje u potpunom suglasju s tadašnjom talijanskom politikom.

Ništa neće biti kao prije
U Crkvi u Hrvata nakon ove afere i demonstracije sile sa strane arogantnog Bertonea te uloge naših biskupa u tome više ništa neće biti kao prije. Naime, uzalud su tu priče o “unutarcrkvenom pitanju” i začkuljasta (crkvena) pravna objašnjenja, kao i skrivanje iza Svetog Oca, kada prosječni Hrvat i katolik, u Istri ili negdje drugdje, na to gleda kao na najnižu pohlepu i napad na hrvatski vjernički živalj u Istri.
Ovo je slučaj kojim su širom otvorena vrata za mažnjavanje hrvatskog tla i u drugim “unutrckvenim pitanjima” po Dalmaciji, Istri, otocima… Stoga, kardinala Bertonea od srca pozdravljamo: Ekscelencijo, hvaljen Isus i mafija!

Odgovori

Skip to content