Danas se dogodilo čudo sv. Januarija (di San Gennaro)

Jutros se dogodilo u katedrali Napulja: zgrušana krv sv. Januarija se pretvorila u tekuću! Veliki znak za Napulj. A vjerujemo i za nas.

Danas je San Gennaro, biskup i mučenik, zaštitnik Napulja. Na današnji blagdan toga sveca u Napulju se dogodilo ponovno čudo da se njegova zgrušana krv , koja se čuva u staklenoj posudici, pretvorila u tekućinu. To se redovito zbiva na ovaj njegov blagdan, kao i još na neke dane u godini.


Krv – Čudo sv. Januarius (Gennaro)-čudo u Crkvi koje se i dan danas događa.

Krv svetog Gennara, mučenika i do 18 puta godišnje postaje tećna ( ukapljena) u posljednjih 600 godina..

Pogotovo u praksi ranih kršćana se javlja da se mučenička krv vjernih pokupi u tikvici i zadrži kao relikvija u katakombama.

Znanstveno je poznato da krv nakon uklanjanja iz ljudskog tijela dolazi u stadij nazvan zgrušana krv.

Kod Napulja svečeva (Sv. Gennaro) krv krši same takve prirodne zakone. Svake godine pa čak i 18 puta promjeni svoje stanje iz tečnog u zgrušano i obratno.. Čudo se događa kada poprsje relikvijara s glavom sveca se dovede u blizinu. Kada je ukapljivanje ostvareno u cijelosti s obzirom na gledatelje, kardinal najavljuje, “čudo se dogodilo”. Riječi koje uzrokuju veliku radost kod prisutnih i slijedi pjevanje Te Deum.

Svečeva povijest počinje s rimskim vladarom Dioklecijanom.  Dioklecijan  živješe u 4 stoljeću i za to vrijeme svoje vladavine od mnoštva kršćana, oduze im živote i napravi od njih istinske mučenike. Među njegovim žrtvama bio je Sv Januarius, koji je služio kao biskup Benevento. Mučen i ubijen u Napulju gdje su njegovi sljedbenici njemu u čas digli crkvu i prikupili krv biskupa u jednu tikvicu.

U 14. stoljeću prvi put se javlja taj fenomen sa svečevom mučeničkom krvi.:

Svečev Blagdan je 19.9. i tad je jedan od dana kad se ostvaruje samo čudo.

Relikvije sveca su podijeljene  na četiri dijela. Kosti se čuvaju odvojene. Glava je zatvorena u veličanstveni srebreno poprsje koje je zajamčena udaljenost od relikvija krvi. Ukapljivanje se događa kada bočice sa krvi se dovedu u neposrednu blizinu srebrenog poprsja s glavom. Krv se čuva u dvije bočice. To se sve čuva na glavnom oltaru kapelske katedralne riznice u Napulju.

Može se zadržati u tekućem stanju tako danima ili mjesecima.

Zanimljivo je da relikvijska težina nije konstantna , nego prilikom samog tog postupka, relikvijska težina bude veća za 25 grama, što još više time prkose zakonima fizike.

Boja krvi se mijenja od tamno ružičastog, preko gotovo crne boje, do svijetle pa do posebno prozirne boje.

Odgovori

Skip to content