MESIĆEV DJED ZVAO SE UJDUROVIĆ IDRIZ

Otkrivamo skrivani podatak iz biografije bivšeg predsjednika

O bivšem hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću napisano je brdo tekstova, jednu knjigu je sam napisao “Kako smo rušili Jugoslaviju”, o njemu su napisane i dvije biografije

“Domovinski obrat” Ivice Đikića i  “Deset boljih godina” Krešimira Pavelića. U desecima drugih  knjiga se spominju Stipu Mesića, pa slobodno možemo reći  da su za o bivšem predsjedniku isječene cijele šume, potrošeno je mnogo trake, no ipak neki detalji ostali su potpuno nepoznati javnosti jer ih je bivši predsjednik brižno skrivao.

Pretpostavljam da je mnogima ostalo u sjećanju scena kad su mu u vojarni na Dračevcu nedugo nakon što je prvi put izabran za predsjednika dobacili:”Mesiću cigane”.  Tek novoizabrani Tuđmanov nasljednik se okrenuo i rekao: “Nemojmo vrijeđati ničije roditelje”. Kao mnogo toga kod Mesića i ta izjava je izazvala oprečne reakcije, no, nikad ga nitko javno nije upitao je li mu i tko je u obitelji možda bio romskog podrijetla? Odavno se genetika više ne smatra rasističkom disciplinom i u tom pitanju ne bi trebalo biti nešto sramno. Sramnije je prikrivati pravo podrijetlo, a predsjednik Mesić je upravo to radio.

Najžešči protivnici na svojim portalima nazivali su ga Stevan Ujdurović, i pisali su kako je srpskog podrijetla, ali  prava istina još nije javno objavljena. Odnosno, bili su blizu jer Ujdurović bilo je prezime Mesićevog djeda. Pravim imenom i prezimenom zvao se Ujdurović Idriz i bio je Rom iz Like, koji je kasnije uzeo  prezime svoje žene  Stipine bake Marije, a  promjenio je i ime u Ivan. Njegovi rođaci su iz Jezerana, mjesta na padini planine Kapela u Lici. Ni u jednoj biografiji Stipe Mesić svog pretka Ujdurović Idriza nije spomenuo, niti je pravo ime djeda ikada objavljeno u javnosti.

Sve podatke o pravom imenu i prezimenu djeda  Stipe Mesića navodno ima odvjetnik Milivoja Ašnera, koji je ove godine preminuo u Klagenfurtu u devedesetpetoj godini života. Milivoj Ašner je bio Židov, zapovjednik ustaške policije u Požegi. Poslije rata sklonio se u Austriji, a Stipe Mesić je bio jedan od najvećih zagovornika njegovog izručenja i suđenja u Hrvatskoj.

U biografiji “Domovinski obrat” Ivice Đikića Stipe Mesić je opisao kako su mu ustaše prvo ubile djeda Ivana haesovca na početku rata, a na kraju rata 1945. i baku Mariju. Podrobno je opisao kako mu je baku odveo i negdje na nepoznatom mjestu zaklao ustaša Jozo Vulić, čiji su roditelji također u orahovicu doselili između dva svjetska rata i da je nakon rata odležao 20 godina, te da je izašao upravo na dan kad je budući hrvatski predsjednik došao u Staru Gradišku na odsluženje zatvorske kazne i bio je smješten na mjesto ubojice svoje bake.

U svojim biografijama i biografskim tekstovima Stipe Mesić je tvrdio da mu je majka umrla kad je imao godinu dana i da ga je odrhranila maćeha Mileva. Zaboravio je spomenuti da ga je maćeha Mileva krstila u pravoslavnoj crkvi Sv. Nikole u Orahovici kad mu je bilo pet godina. Stipe Mesić u svojoj biografiji tvrdi da je kršten u katoličkoj crkvi, što i nije toliko važno jer i jedno i drugo krštenje podjednako vrijede i spadaju u najvažniji su sakrament u krščanstvu. Podaci o knjizi krštenih u manastaru u Orhovici su nestali početkom devedesetih. Ono što je pisalo u toj knjizi očito je mnogima smetalo, ali srpski portali nisu zaboravili spomenuti da je drugog hrvatskog predsjednika  othranila i krstila pomajka Mileva rođena Jović.

Stipe Mesić je očito imao potrebu svoju biografiju prilagođavati dnevno-političkim potrebama. Pa se s pravom možemo pitati što ćemo još svašta doznati od onoga što je drugi hrvatski predsjednik u dva manadata do sada uspješno skrivao od javnosti. I to je zaspravo sramota, posebno za čovjeka koji se predstavlja kao antifašist i pripadnik ideologije za koju su svi ljudi jednaki.

Dražen Stjepandić

Odgovori

Skip to content