Nevolje u raju?

Iako se domaća politička vrhuška svojski trudi predstaviti građanima Hrvatske Uniju kao barem predvorje raja, ipak je već svima poprilično jasno da i ondje ima vrlo ozbiljnih nevolja. Mnogo je unijskih zemalja članica na listi država s najvećom nezaposlenosti na svijetu , kritički glas uperen naročito protiv nedemokratskog upravljanja Unijom sve je glasniji, a o situaciji u Grčkoj da ni ne govorimo. Što se to događa s Unijom? Nevolje u raju?

Službeno istraživanje Europske komisije pokazuje da ulazak Hrvatske u Uniju nečim jako dobrim cijeni tek 26% građana Hrvatske (podatak za proljeće 2010.), a ni građani EU, prema Eurobarometru, nisu baš najsretniji s EU. Prema Izvješću br. 73 (proljeće 2010.) 49% građana zemalja koje su već u EU smatra da je članstvo u EU dobro, 18% da je loše, 29% ni dobro ni loše, dok 4% ne zna.

Samo 22% Europljana drži da je situacija u europskoj ekonomiji dobra. Ali zato (možda baš zato?) čak 68% građana EU drži da globalizacija zahtijeva globalna pravila (općesvjetsko upravljanje)!

U Britaniji europska stvar stoji još lošije. Kada bi se danas u Ujedinjenom Kraljevstvu održao referendum o EU, 48% Britanaca glasovalo bi za izlazak iz Unije, 27% za ostanak u Uniji, 21% nije sigurno, a 4% ne bi glasovalo. U Britaniji zapravo europska stvar nikad nije lošije stajala. Dnevnik Daily Express čak je objavio posebni prilog pod nazivom Izvucite Britaniju iz EU!

Vidjevši u što se Unija pretvorila i što radi, i drugi ne misle baš najbolje o Uniji. Tako je, primjerice, istraživanje provedeno u siječnju 2011. u Norveškoj, koja nije članica Unije, pokazalo da Uniju podržava tek 22,5% Norvežana. Očito svima polako spadaju krljušti s očiju.

Odgovori

Skip to content