Britanci evakuiraju osoblje veleposlanstva u Teheranu

Velika Britanija evakuirat će osoblje veleposlanstva u Teheranu, koje su jučer napali islamski prosvjednici bliski čvrstoj liniji iranskog režima, i to u Ujedinjene Arapske Emirate, objavili su zapadni diplomatski izvori.

Evakuacija se provodi u suradnji s iranskim ministarstvom vanjskih poslova i nekoliko europskih veleposlanstava, istaknuli su izvori.

Nekoliko desetaka radikalnih islamskih prosvjednika jučer je naime napalo, zauzelo i uništavalo veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu i zatražilo njegovo zatvaranje. Prosvjednici su upali u veleposlanstvo prosvjedujući zbog britanskih sankcija Iranu uvedenih zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Diplomatsko osoblje veleposlanstva, dvadesetak ljudi, uspjelo se skloniti na sigurno unutar zgrade i nitko nije ozlijeđen.Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da se Iran suočava s ozbiljnim posljedicama zbog napada prosvjednika na veleposlanstvo.

Izgred su osudili Rusija, SAD i Europska unija, a Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je prihvatilio neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje napad.

Odgovori

Skip to content