Hrvatska rapsodija: Nakon Lepanta, Turska “potopljena” i u Istanbulu

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom bila je ovo prva dokvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj slijedeće godine. Protivnik izuzetno neugodna Turska, kojoj vjetar u leđa daje 50 tisuća vatrenih navijača. Na klupi omraženih nam Turaka sjedi ponajbolji svjetski trener, Nizozemac Guus Hiddink koji uoči dvoboja najavljuje ‘Hrvati su dobri, ali mi smo bolji i sigurno prolazimo na Euro’.

Slaven Bilić, s druge strane, također je optimističan, a prolaz na Euro namjerava potvrditi u uzvratu u Zagrebu. Dakle, večeras na Turk Telekom Areni pratimo prvo poluvrijeme play-offa za Europsko prvenstvo, gdje su Vatreni pokušali ostvariti što bolji rezultat za uzvrat na Maksimiru 15. studenog.

Za vrijeme hrvatske himne stadionom se prolomila salva zvižduka turskih navijača, koju će poslije okrenut svojima.

Izbornik Bilić odlučio se za postavu Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka, Dujmović, Modrić , Srna, Rakitić, Olić, Mandžukić. Može se primijetiti kako naša zadnja linija Vida, Šimunić, Schildenfeld, Ćorluka nikada nije igrala zajedno. U Istanbulu, na Turk Telekom Areni nebo se otvorilo i pljusak nije prestajao. Sudac je bio Nijemac Felix Byrch.

Što se događalo tijekom utakmice?

Uvertira, 2. minuta i – GOOOOOOOL! – Ćorluka je prošao po lijevoj strani nakon jednog prekršaja nad Modrićem, potom uputio oštru loptu na pet metara gdje iz trka zabija Ivica Olić. Turski vratar Demirel dotaknuo je tu loptu, ali Olić je bio na njoj i Hrvatska vodi u Istnabulu. Kakav povratak u reprezentaciju Ivice Olića, kakvo probijanje lijeve strane dešnjaka Ćorluke. Ovo je očito odredilo tijek utakmice.

U 12. minuti Turska je imala prvu priliku. Poigravali su se Ćorluka i Šimunić u svom kaznenom prostoru, loptu im je uzeo Sabri, a samo sjajna reakcija Domagoja Vide spašava Hrvatsku od izjednačenja. Tri minute kasnije Rakitić je lijevom nogom opalio iz trka s dvadesetak metara, ali lopta odlazi pored gola Volkana Demirela.

U 25. minuti opet su se hrvatski reprezentativci poigravali s loptom na vlastitoj polovici, ali srećom dalekometni udarac Emrea odlazi pored Pletikosina gola. Minutu kasnije Altintop se ničim izazvan srušio u našem kaznenom prostoru, ali njemački sudac mu propušta pokazati žuti karton.
Pet minuta kasnije, turski kapetan Emre ruši hrvatskog Srnu, ali njemački sudac Felix Brych nije mu pokazao zasluženi žuti karton. Minutu kasnije Olić je povukao kontru, ali potom nije uspio driblingom nadmudriti Serveta.

Nakon dugog napada Vatrenih, te niza pokušaja turske obrane da se obrani, u 32. minuti Srna je ubacio s desne strane a na drugoj vratnici najviši u skoku i precizan pri udarcu glavom bio je Mandžukić. Hrvatska nakon pola sata igre vodi s 2:0 protiv Turske. Nakon prvog oštrijeg prekršaja naših žuti je karton dobio Vedran Ćorluka.

U 42. minuti žuti je karton dobio Dujmović. Kao i Ćorluka neće zbog toga sudjelovati u uzvratu u Zagrebu, dok je 3 min kasnije Rakitić protivniku oteo loptu na polovici terena, dao na stranu za Olića čiji udarac s desetak metara sjajno brani Demirel. Kakva je ovo bila prilika za zabiti posljednji čavao u turski lijes, ali to je odgođeno, tek za 2. poluvrijeme, odnosno za 51. min.

U drugom poluvremenu kod Turaka u igru ulazi Gokhan Tore, a u svlačionici je ostao njegov imenjak Gonul.

I kao što smo rekli, nije se dugo čekalo slijedeće poniženje Turaka – GOOOOOOOOL, 51. minuta – slobodni udarac izveo je Darijo Srna, a potpuno sam, s pet metara, glavom loptu u mrežu zakucava Ćorluka. Vedran Ćorluka igra utakmicu života. Turska je potopljena na Turk Telekom Areni.
U 64. minuti žuti je karton zbog grubog prekršaja nad Srnom dobio lijevi turski bek Hakan Balta koji će zbog toga propustiti uzvrat u Zgrebu. Minutu kasnije Modrićev sjajan udarac s dvadesetak metara obranio je Demirel. Žuti karton dobio je i Emre.

U 71. minuti žuti je karton dobio Sabri zbog prekršaja nad Ćorlukom. Dvije minute kasnije tukao je Rakitić s dvadesetak metara, ali od bloka lopta odlazi u korner. Od kornera, nažalost, ništa.

U 81. minuti iz igre je izašao napadač Burik Yilmaz, umjesto kojega na travnjak izlazi Umut Bulut. Minutu kasnije u igru ulazi Danijel Pranjić, a na klupu seli Rakitić. Nakon 4 minute, igru napušta Olić, a na travnjaku je Nikica Jelavić.

U 86. minuti žuti je karton dobio Arda Turan koji će zbog toga propustiti uzvrat u Zagrebu. Uz zaostatak od tri gola, Turska na Maksimiru neće moći računati na svoja krila Sabrija i Turana.

U 89. minuti igru je napustio Mandžukić, umjesto kojega ulazi Eduardo da Silva.

I tako je u Turk Telekom Areni završena prva epizoda Hrvatske rapsodije.

PHOTO: pixsell

Odgovori

Skip to content