Prijeti li Hrvatima ubrzano izumiranje ulaskom u EU

U kongresnoj dvorani studentskog doma “Cvjetno naselje” u organizaciji udruge Istina se održala peta tribina na temu „STANOVNIŠTVO, MIGRACIJE I NACIONALNI IDENTITET U KONTEKSTU (NE)ULASKA U EU”. Gosti izlagači tribine su bili prof. dr. sc. Stjepan Šterc i prof. dr. sc. Tomislav Sunić, a moderator je bio Nino Raspudić. Organizatori su htjeli upoznati građane, kroz javnu raspravu, sa sljedećim temama; što bi značilo ulazak u EU za Republiku Hrvatsku u demografskom smislu, hoće li nas zapljusnuti val emigranata iz trećeg svijeta i kakva je demografska progonoza za Republiku Hrvatsku u bližoj i budućnosti.

“Demografska slika Hrvatske je tragična. Hrvatska danas u fazi izumiranja. Svake godine nestaje 11.000 ljudi, grad veličine Ploča, a od predzadnjeg popisa stanovništva iz 1991., do zadnjeg popisa iz ove godine je 150.000 Hrvata manje”, istakao je prof. Šterc.

“Hrvatsko stanovništvo je u kategoriji, duboke i vrlo duboke starosti. Zbog čimbenika poput agresije u domovinskom ratu i uništenog gospodarstva. U zadnje dvije godine se pojavila negativna vanjska migracijska bilanca uz izrazito veliki prirodni pad stanovništva tako da Hrvatska ulazi polako u fazu „puzajuće supstitucije stanovništva”. Jedni nestaju izumiranjem, a drugi se useljavaju kroz radnu snagu, kroz vlasništvo nekretnina, kroz vlasništvo tvrtki i s tim svim ulazimo u EU. „Ne treba zaboraviti povijesnu činjenicu da je nakon 1945., iz Hrvatske iselilo 450.000 ljudi u inozemstvo, a po našim procjenama Hrvatska bi danas imala sedam milijuna stanovnika, rekao je prof. Šterc

Pitanje hrvatskog identiteta

“Politika Josipa Broza Tita se temeljila na rješavanju potencijalnih disidenata, stoga je otvarao granice, a takvom politikom smo izgubli 450.000 Hrvata. Takva politka „mekanog genocida”, što su radili komunisti 1955-ih i 1960-ih godina, te fizički genocid je učinio smanjenje stanovništva”, istakao je prof. Sunić.

“Moramo računati na činjenicu da će tu biti „sabirnih centara” gdje će biti ilegalni došljaci i gdje će se neminovno razviti sukobi. Pitanje je što će značiti hrvatski identitet u jednoj drugoj vrsti mekanog genocida, koji će provoditi EU, rekao je prof. Šterc.

Prof. Sunić je istakao kako je multikulturalizam je krivi pojam, gramatički i semantički. “To je eufemizam iliti propagandni izraz, a ispravno je reći multietnicizam. To je ideologija koja je doživjela propast, a danas osjećamo njene posljedice jer objektivno postoji strah od neeuropljana”.

Agresivna populacijska politika

“Hrvatska je imala demografski program, ali rezultati te populacijske politike su minimalni, jer se nisu odrazili na trendove. Hrvatske političke elite su napravile greške prema hrvatskoj dijsapori u zadnjih 20 godina, jer nisu dopustili sudjelovanje Hrvata iz dijaspore u gospodarskom razvoju, u privatizaciji, koja je provedena kroz sustav etabliranja u Hrvatskoj gdje su elite iz komunističkog režima držale konce u rukama. Bez strateške odluke nema revitalizacije ukupnog stanovništva Hrvatske”, istako je prof. Šterc.

Prof. Šterc vidi budućnost oporavka hrvatskog stanovništva u njenoj emigraciji, koja ima snažno izraženu nacionalnu svijest. Na pitanje iz publike, kakva je budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, prof. Šterc je istakao kako je problem što Hrvati nemaju regionalni centar, u ovom slučaju to je Mostar koji je danas podijeljen grad. „Ukoliko stanovništvo osjeti funkcionalnu snagu regionalnog centra, stanovništvo se neće seliti”, istakao je prof. Šterc.

Hrvoje Mandić/komentar.hr

Odgovori

Skip to content