Dr. sc. Stjepan Razum, povjesničar i archivist jucer je komentirao izjavu nasih biskupa:

Po savjesti PROTIV ulaska Hrvatske u EU

Jučer su naši hrvatski biskupi poslali svoju poruku glede prestojećega referenduma, pa na početku pišu: “Svjesni smo da je odluka o ulasku u europsku zajednicu naroda

po mnogo čemu dalekosežna te razumijemo strahove mnogih da bi nam to moglo ugroziti suverenitet i posebno nacionalni identitet. Ipak, uvjereni smo da će ta opasnost postati realnom samo ako sami ne budemo dovoljno držali do svoje suverenosti…” Biskupi svojom preporukom čine žalosni doprinos ugrozi suvereniteta. Ne samo da uočavaju opasnost, već oni svojevoljno i svjesno srljaju u tu opasnost, kao što su to, nažalost, naši biskupi učinili i 1918. godine, tada na čelu s nadbiskupom Bauerom. Ako će netko poslušati biskupe, nastavit će se žalosni, za Hrvate gotovo ukleti, niz slova “B”: Budimpešta, Beč, Beograd, Brisel, Bauer

Naši su biskupi nasjeli novom cezaropapizmu, pa misle da će nekim političkim jedinstvom doći do širenja vjere i Katoličke crkve. Crkva, hvala Bogu, ima slobodu djelovati u svim europskim zemljama s i bez granica. Za Crkvu nema nikakve dobrobiti od, ne daj Bože, ulaska Hrvatske u EU. Ali će zasigurno biti štete, jer u današnjoj političkoj konstelaciji na vrhu su oni koji Crkvu uopće ne vole.

Jedino dobro u biskupskoj poruci je to što pozivaju sve vjernike da izaberu po savjesti. Ja ću uistinu izabrati po savjesti, te ću na listiću zaokružiti PROTIV ulaska Hrvatske u EU.

Usput rečeno, naši su se biskupi u političkom smislu svrstali na jednu stranu, što je nedopustivo, jer su tako iz svoje pastoralne skrbi isključili veliki dio hrvatskoga naroda. Štoviše, priklonili su se lijevoj internacionali, koja inače nema gotovo nikakve veze s Crkvom i vjerom, a svrstali su se protiv hrvatskih rodoljuba, koji inače pune nedjeljom naše crkve. Pojedinim svećenicima brane političku djelatnost, a u  ovom slučaju svi zajedno zagovaraju i službeno promiču jednu političku opciju. U povjesničkoj procjeni, to im neće služiti na čast.

Hrvatska je u teškom gospodarstvenom stanju, kao što je cijelo zapadno gospodarstvo, jer se ne temelji na realnom, već papirnatom gospodarstvu. Hrvatski političari misle riješiti gospodarsko pitanje, ulaskom u EU, a time zapravo ne rješavaju ništa, već samo odlažu problem dalje od sebe. Govore o velikim perspektivama u Europi, a podpuno su ispustili govor o velikim perspektivama u Hrvatskoj. Nitko me ne može uvjeriti da je ljepše svoju egzistenciju ostvarivati u stranom svijetu, negoli doma. Politika treba stvoriti okvir da se egzistencija može ostvarivati doma, a ne vani. Svi znademo kako je onaj zločinac Broz (opet slovo B) 1960-ih potaknuo Hrvate na traženje i ostvarivanje svoje egzistencije u inozemstvu, pa je time doprinio iseljenju Hrvata. Sada bi se moglo dogoditi novo iseljenje Hrvata, a istovremeno useljenje nekih drugih ljudi u Lijepu našu Hrvatsku.

Zbog ovih i mnogih drugih razloga, ja ću po savjesti zaokružiti PROTIV ulaska Hrvatske u EU. Ovo javljam svima onima koje možebitno zanima moj stav o predstojećem referendumu. Srdačno pozdravljam sve i svakoga.

Stjepan Razum.

Odgovori

Skip to content