Legitiman ili ne: Konačnu odluku o valjanosti referenduma donijeti će Ustavni sud

Hrvatska čista stranka prava zatražila je od DIP-a poništavanje referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. To su najmeravali učiniti ranije, ali će se ipak dodatno savjetovati s odvjetnicima, poručili su iz ove stranke.

U HČSP-u kažu kako je referendum proveden nezakonito pa je samim time i propao, a uporište za to nalaze u neusklađenosti Zakona o referendumu s promjenom ustavnih odredbi od prije dvije godine. Zahtjev će uputiti i Ustavnom sudu te Europskoj komisiji.


Po važećem Zakonu članak 6. da bi referendum bio valjan potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? To je sada svima jasno, ali to niti najmanje ne zabrinjava DIP a ni vlast, jer je Zakon protuustavan, poručuju iz HČSP-a, koji je sastavnim djeloma pokreta Volim Hrvatsku – ne u EU.

>>Urušavaju li se pravni temelji Referenduma?

Uz kazano, također naglašavaju kako je “Hrvatska donijela ovu dalekosežnu i povijesnu odluku nelegitimno jer je izašlo samo 43% birača, što je protuzakonito, jer Zakon ne valja i nije u skladu s ustavom. Bez obzira što je ustav vrhovni zakon i po njemu je referendum valjan, ali to je samo jedna noga tronošca, ustav, zakon i legitimitet, referendum bi se morao poništiti i nakon izmjene zakona održati novi”, tvrde u ovoj stranci.

“Ovime tražimo da Državno izborno povjerenstvo povuče odluku da je referendum pravovaljan i da je Hrvatska rekla DA za EU, jer je to laž”, poručuje Josip Miljak, predsjednik HČSP-a.

Državno izborno povjerenstvo je, kako doznajemo iz dokumenta, čitav slučaj proslijedilo Ustavnom sudu, koji bi trebao donijeti konačnu odluku.

R. Horvat/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content