Tribina “EU – zašto reći NE”, dio izlaganja

Sinoć, 18.01.2012. u nadbiskupskom sjemeništu, (u pokušaju javne rasprave?!) održana je tribina “EU – zašto reći NE?“. Kažemo “u pokušaju”, jer stvarne javne rasprave nema, jer su skoro sva sredstva javnog priopćavanja, novcem svih nas – poreznih obveznika,

stavljena u službu jedne totalitarne ideje. Bilo kakav echo, jedva da se čuje.  Ova tribina je jedan od pokušaja otpora i borbe “Davida i Golijata”. Hrvatski narod je proživio mnoge teške izazove; pobjedit će on i ovaj put. Unatoč svemu. Uz pomoć Svevišnjeg!

Na tribini su sudjelovali dr Goran Dodig, prof. dr. Branimir Lukšić i gosp. Joško Čelan. Donosimo dio spontanog i nadahnutog izlaganja dr Dodiga o nadolazećem referendumu i EU.

Zadnjih dana  proveo sam sate i sate na različitim skupovima  iznoseći svoja stajališta o predstojećem referendumu u kojima će građani Hrvatske  odlučivati o svom članstvu u EU. Prije toga sam proveo dane i dane proučavajući sve dokumente koji reguliraju odnose u toj tvorevini stavljajući i u kontekst povijesti i sadašnjosti, analizirajući sve činjenice važne za razumijevanje temeljnih razloga  za odluku.

Ovdje sam kao što vidite pripremio puno podataka koji govore dovoljno rječito o tome što treba  zaokružiti.
 

O tome su govorili i moji prethodnici, no slušajući njih naprosto mi se javila misao da preskočim sve te razloge. Spomenuti ću kasnije samo dva.
I zbog toga  ovdje s ovoga mjesta  osjetio sam potrebu govoriti na posve drugi način.

Sjetimo se 1991. Hrvatska  napadnuta; neorganizirana obrana, bez oružja, napadnuta od jedne od najmoćnijih vojnih sila Europe, spriječena od te iste Europe i današnje Europe da nabavi oružje, da se brani. Pa ipak pojavila se odnekud čudna energija, čudesna vjera, neuobičajena  spremnost na žrtvu hrvatske mladosti i dogodilo se. Protiv te moćne armije i protiv te moćne Europe, Hrvatska je izborila samostalnost,  pobjedu. Nazovimo to pravim imenom. Bog je poslao poruku – vi to možete i mi smo to  mogli. To je osim pobjede bila i Božja poruka svijetu.

Nema velikih i malih, svi su moja djeca. I sada opet čudna situacija, mala Hrvatska, mali hrvatski narod  dolazi u poziciju da pošalje poruku svijetu, da pošalje poruku velikima. Bog za svoje poruke bira male i obespravljene. Sada bira Hrvate čije su političke elite unaprijed pristale da neće proizvoditi dovoljno mlijeka  da bi imala što jesti djeca, da će kupovati 40% potreba,  te, od Boga određene dječje hrane – zamislite dječje hrane. I to je bilo važno tom velikom divu EU. I još nešto, Hrvatska uvozi od 30 do 70 % svoje energije ovisno o hidrološkom stanju. Dakle Hrvatska pristaje na kontrolu energije i hrane. Naveo sam mlijeko u simboličkom i realnom smislu.

I sada svi se slažu, sve elite, da moramo  ući u EU.  A Bog nam poručuje, izabrao sam vas Hrvate, narod a ne vlast, da vi budete oni koji će izabrati između  žrtve i krvi vaše mladosti, nepravedno zatočenih vaših sinova: Gotovine, Markača i Praljka i drugih, te dolara ili eura  koji vam se u početku nude, kao zamka i to dolara ili eura opljačkane sirotinje. Vi odlučite ne samo za Hrvatsku, nego i za druge; vas sam izabrao da pošaljete poruku i čovjeku iz Engleske i Njemačke, Italije i Rumunjske, da  je vaš izbor dobro,  a ne zlo, da je vaš izbor čovjek, a ne  prljavi novac.

Da, Vi ste izabrani, da Vi pomognete čovjeku i u Europi. Vama pružam mogućnost; A Vi odlučite, hoćete li slušati one koji su kupljeni novcem, ili Mene.  Da to vam Bog poručuje.
Da, ako vjerujete u  pravednost, ako vam je stalo do Božjih zakona, poslušajte  svoje srce i odlučite. Ne slušajte one koji pristaju na zlo.

Portal HUB

Odgovori

Skip to content