Ekonomski analitičar Max Keiser: “Ovo je financijski holokaust – jedino rješenje za Grčku je revolucija ili državni udar”

U gostovanju uživo na TV postaji RT, poznati financijski analitičar Max Keiser prokomentirao je aktualno stanje u Grčkoj.
U svom komentaru opisao je trenutačnu situaciju u Grčkoj kao bezizlaznu

– jedino rješenje vidi u revoluciji ili nekoj vrsti državnog udara.Keiser u razgovoru također objašnjava svoje viđenje kako je uopće došlo do toga da se Grčka danas nalazi u tako teškoj financijskoj poziciji.

Max Keiser jedan je od najutjecajnijih financijskih analitičara današnjice. Trenutačno vodi emisiju “The Keiser Report” koja se emitira svakog drugog dana na postaji RT.
Između ostalog radio je emisije za BBC, Al-Jazeeru, Press TV.
Također piše redovnu kolumnu za Huffington Post.
Od početka financijske krize njegov utjecaj stalno raste. Upozorava kako kriza iznimno pogoduje bogatima koji se u ovim okolnostima, zbog potpunog nedostatka regulativa i zakona, još više bogate.

Slijedi slobodni transkript njegovog današnjeg gostovanja u vijestima RT-a s ubačenim sekcijama koje pojašnjavaju neke od spomenutih termina (video na engleskom nalazi se na dnu ovog teksta).

Transkript: Max Keiser o grčkoj krizi
(oznake: RT – Russia Today, MK – Max Keiser)

RT: Grčka je još jednom na rubu. Narod ispoljava svoj bijes zbog novih rezova na kojima inzistira EU. Javni transport i druge službe su paralizirane zbog dvodnevnog sindikalnog štrajka.
Prosvjednici u Ateni se sukobljavaju s policijom, neki bacaju kamenje i molotovljeve koktele.
Vlada i opozicija je pristala na zahtjeve međunarodnih kreditora, ali kreditori sada traže “potvrdu” tih programa prije no što se Grčkoj izda financijski paket od 130 milijardi eura.
Parlament bi trebao usvojiti mjere ove nedjelje, ali neke manje stranke u koaliciji najavljuju kako neće podržati ovaj plan.

Sada u emisiji pozdravljamo Maxa Keisera, financijskog analitičara i voditelja poznate emisije “The Keiser Report”.
Max, reci nam – što će se dogoditi ako se pojedine stranke u grčkom parlamentu ne slože s ovim planom i Grčka ostane bez financijskog paketa?

MK: Kao prvo, imajte na umu kako je cijeli projekt Europske Unije pokrenula Njemačka s ciljem da na “stražnja vrata” ostvari ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke.
Sada, kada je Njemačka ujedinjena, kreće se Europom i pljačka tuđu imovinu od država kao što je primjerice Grčka.
Grci su novi Židovi – ako hoćete, a ovo je “financijski holokaust” koji provodi Njemačka.

RT: Kažete “financijski holokaust” koji provodi Njemačka… dobro. No, nekima se čini kako Njemačka, Europska Komisija, MMF, Europska centralna banka, eurokrati u Briselu – kako svi oni zapravo forsiraju kredite s visokim kamatama drugim članicama Europske Unije i zatim im samo “stežu omču oko vrata”. Da li je ovo zapravo dio one stare priče kako bogati postaju još bogatijima?

MK: Oni forsiraju “toksične dugove”* već 10 godina, tj. od same implementacije euro valute. Upravo zbog tog razloga, kako je sada već potvrđeno, Goldman Sachs na Wall Street-u prikazivao je lažne podatke o grčkoj ekonomiji, samo zato da bi se Grčka mogla uključiti u eurozonu.

* toksični dugovi – zaduženje koje ima manju mogućnost da će biti isplaćeno natrag kreditoru uz kamate. “toksična” (“otrovna”) može također biti i imovina, “toksična” imovina je svaka ona imovina za koju više ne postoji funkcionalno tržište.
Termin se obično upotrebljava za financijsku imovinu. Banke i kreditori ne žele prodavati “toksičnu financijsku imovinu” jer bi to za njih bio gubitak, no – kako sugerira gost emisije, Max Keiser, snažnije države imaju tendenciju upravo tu “toksičnu financijsku imovinu” prebacivati na druge države u obliku kredita, što za njih ima dvostruki pozitivan učinak: rješavaju se “toksične” imovine i dobivaju nove dužnike.

MK: Ovo su sve unaprijed već isplanirali, jer Njemačka je jako dobro znala da će se jednog dana sve raspasti, a oni (Njemačka) biti će tu da pokupe komadiće.
Njemačka će “financijski” napasti Grčku, Portugal, Španjolsku – ovo je “Četvrti Rajh”, sve se ovo već jako dugo kuhalo. Upozoravam na taj problem u svojoj emisiji već dugo vremena.
Njemačka sada u rukama ima sve karte i igra “briljantno”.

RT: Max, odobrivši mjere štednje jučer, Grčka je pristala na smanjenje plaća, mirovina, podijelit će otkaze za 15,000 radnika. Max, kako Grčka uopće može povećati svoj ekonomski rast uz sve ove rezove? Stvari jednostavno nemaju smisla.

MK: Nema nikakve mogućnosti da Grčka može ekonomski “izrasti” iz ove situacije u kojoj se sada nalazi. Oni su na putu prema “konačnom rješenju”, a MMF će biti vlasnik željezničkih pruga i vagona kojima će se Grke odvoziti na “konačno rješenje”.
To se pokušava napraviti grčkom narodu.

RT: Postoje neki navodi koji kazuju kako bi privatni kreditori mogli pristati na smanjenje potraživanja čak i do 70%.
Čak i ako pristanu na ovako nešto, na ovu “gorku pilulu”, jasno je kako nijedan kreditor nakon toga više neće htjeti posuđivati novac Grčkoj – znajući da ih čekaju veliki gubitci u tom slučaju – zar to ne znači da je Grčka, na neki način, već bankrotirala?

MK: Kreditori koji će nominalno pristati na “gubitke”.. kao prvo sav njihov novac već je osiguran u tzv. “Credit Default Swap”* tržištima.

Opširnije “Credit Default Swap” sistemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap

MK: Oni će od posuđivanja novca Grčkoj zaraditi bez obzira što se dogodilo, oni uopće ne preuzimaju rizik.
Zato Grčka i jest u ovako dubokim problemima – sav taj “toksični” dug, čije je potraživanje raspoređeno po bankama diljem svijeta (op.a. vidi gore opisan “Credit Default Swap” proces), u Njemačkoj, Britaniji, SAD-a… cjelokupni iznos mora vraćati Grčka – tj. grčki narod mora vraćati sav taj “toksični” dug.
Taj “toksični” dug uopće nije nastao u Grčkoj, nego u drugim državama (op.a. vidi gornji opis “toksični dug”) koje su iskoristile Grčku kao “smetlište” za odlaganje “toksičnih” dugova.
Sada žele da Grci plate, s kamatama, te dugove koje su im prebacili – naravno, grčki narod jednostavno ne može isplatiti te dugove i zato ćemo svjedočiti “financijskom holokaustu”.

RT: Max, Grčki političari nastoje zadovoljiti sve EU zahtjeve, ali sada i kada jesu – kreditori samo žele još (op.a. vidi: Grčki vrh pristao na sve, ali EU i MMF sada žele još). Misliš li da će ubuduće dolaziti s još novih zahtjeva?

MK: I ovu i prošlu grčku vladu su postavili bankari. Vladu koja je “trenirana” u Chicagu (SAD), na istom mjestu gdje se “trenirala” i Christine Legarde (op.a. šefica MMF-a).
Grci nisu imali reprezentativnu vladu već dugo vremena.
Moraju se ugledati na neke elemente Arapskog Proljeća – moraju pokrenuti revoluciju, moraju zamijeniti ovu Vladu, moraju postati samodostatni i ponovno vratiti državnu neovisnost na način da izvedu neku vrstu državnog udara.

RT: Max, još samo jedno pitanje za kraj – uokolo se pojavljuju brojne teorije zavjere, kako eurokrati u Briselu uspijevaju forsirati ovakve kredite? Neki ljudi već spominju obitelj Rothschild i neke druge “proizvođače novca”, ima li ikakve, bar malo, istine u svim tim teorijama zavjere?

MK: Ne radi se ovdje o “teorijama zavjere”, već o potpunom nedostatku vladavine prava i zakona.
Vidjeli smo takav slučaj u SAD-u: MF Global, Goldman Sachs, Jon Corzine, Jamie Dimon – krali su novac od svojih mušterija, milijarde dolara su nestale. Nitko to niti ne istražuje! Nema više nikakvih zakona i vladavine prava kada je riječ o bankarstvu, toga više nema.
Ovo je “otvorena sezona”, ovo je sezona čiste pljačke.
Njemačka to zna i jako joj se sviđa to – uzet će svu (vrijednu) imovinu Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj – ovo je “Njemačka 4.0” (op.a. referenca na “Četvrti Rajh”), naviknute se na to.

RT: Max Keiser, voditelj emisije “Keiser Report”, uživo na RT-u, hvala vam na gostovanju.

Odgovori

Skip to content