Ekskluzivno – The Huffington Post: privatna korporacija želi preuzimanje državnih zatvora diljem SAD-a

Dok se državna administracija bori s velikim problemima oko budžeta, korporativni gigant s Wall Street-a ima rješenje: zakup državne imovine, točnije – državnih zatvora.
U ekskluzivnom saznanju američkog političkog web magazina The Huffington Post, u pismu je otkriveno kako “Corrections Corporation of America”, drugi najveći operater privatnih zatvora u SAD-u, nudi zakup državnih zatvora u 48 saveznih država.

U pismu se navodi kako je korporacija CCA spremna otkupiti državne zatvore i na taj način “pomoći nestabilnom državnom budžetu”.
U zamjenu za brzi novac, korporacija CCA traži ugovor na 20 godina upravljanja zatvorima – također se navodi kako kompanija CCA garantira “popunjenost od 90%”.

Poslovni model – što više zatvorenika, veća zarada

Podsjetimo – privatni zatvori ostvaruju profit na temelju broja zatvorenika, jer im država isplaćuje određenu svotu po “glavi zatvorenika”.
Drugim riječima, kompaniji koja operira privatnim zatvorima u interesu je te zatvore što više popunjavati – mnogi kritičari navode kako se u takvom procesu masovno zatvaraju nevini ljudi. Često dolazi i do ilegalne suradnje između kompanija koje upravljaju zatvorima i lokalnih sudova.

Najnoviji potez CCA upućuju na veliku ekspanziju privatnih zatvora diljem SAD-a. Kompanija CCA je do sada gradila svoje zatvore, no sada – koristeći ekonomsku krizu kao pogodan trenutak – planira ekspanziju i “preotimanje državnog posla”.

The Huffington Post prenosi kako su privatni zatvori postali jako unosan biznis. Kompanija CCA je od 90-ih do danas povećala profit za čak 5 puta.
Direktnu korist imaju od tzv. “američkog rata protiv narkotika” – policija im redovno dovodi “prijestupnike”, a kompanija zarađuje na svakome od njih.
U SAD-u se također nalazi i velik broj nedokumentiranih imigranata, većinom iz Meksika, mnogi od njih završava upravo u privatnim zatvorima.

Iz poslovne računice stvar je sasvim jednostavna – osuditi što veći broj ljudi, po mogućnosti na što duži niz godina.

Privatne korporacije otimaju “posao” državi

Izvjesno je kako bi SAD mogla postati država u kojoj zatvorima većinom upravljaju privatne korporacije, u prilog tome idu i veliki “poslovni uspjesi” korporacije CCA.
Prošle godine, savezna država Ohio, kompaniji CCA prodala je najveći zatvorski kompleks – čin je opravdan potrebom “krpanja budžeta”. Državni službenici su zaključili kako će predajom zatvorskih kompleksa u ruke kompanije CCA, godišnje uštedjeti oko 3 milijuna dolara.

Predstavnici kompanije CCA bez problema javno govore o svojem poslovnom uspjehu, tako je jedan od izvršnih direktora u korporaciji, Damon Hininger, izjavio: “Unatoč financijskim poteškoćama u zemlji, mi smo jako dobro pozicionirani na tržištu.
Zapravo, upravo zbog tih financijskih tegoba i kroničnog nedostatka novca u javnom sektoru, vjerujemo kako naša kompanija može puno pridonijeti našim klijentima (državi).”

U pismu koje je poslano na adrese 48 saveznih država, kompanija CCA ističe kako su preuzeli zatvorski kompleks u saveznoj državi Ohio za 72.7 milijuna dolara.
U pismu tako stoji: “Želimo se nadovezati na taj uspješan projekt i želimo našim potencijalnim partnerima u državnom sektoru ponuditi podjednake mogućnosti.”

Privatna zatvorska industrija direktno ovisi o represivnim zakonima

Broj zatvorenika u SAD-u se povećao se za čak sedam puta od sredine 70-ih godina, no privatni zatvori se brinu kako bi taj trend mogao početi opadati.
“Jako slabo raste broj zatvorenika na državnim razinama protekle dvije godine. Stoga ako ste u toj industriji, morate se fokusirati kako nastaviti s poslovnim rastom – logični zaključak je: kako da preuzmemo dio zatvorskih kapaciteta od države i pretvorimo ga u privatni sektor?” – ističe Kevin Campbell, jedan od analitičara za razvoj industrije privatnih zatvora.

Jedna od žestokih kritičara ovog sistema je i Shakyra Diaz, direktorica centra za ljudske slobode u saveznoj državi Ohio.
“Ako planirate popunjen kapacitet od 90%, to znači da morate imati i dovoljan broj dostupnih kriminalaca – ako ih nema, morate ih stvoriti.”, izjavila je Diaz.

U SAD-u danas operira velik broj privatnih zatvora koji dobivaju novac direktno od države po glavi zatvorenika.
U suradnji sa samo jednim sucem, preko 5,000 djece strpano je u zatvore pod optužbom da su “delikventi”. Sudac Mark Ciavarella dobio je preko 2 milijuna dolara mita od vlasnika privatnih zatvora za “asistenciju”. Nevine osobe su zatvarane bez ikakvog procesa i suđenja. Njihova sloboda zamijenjena je za čisti novac.
Samo jedan sudac je uništio gotovo 5,000 života. Može se samo nagađati koliko ljudi diljem SAD-a završava po zatvorima ni krivi ni dužni, samo zato što zatvorska kompanija direktno na njihovom kvantitetu zarađuje ogroman novac.
(Kompletnu reportažu o ovom slučaju možete pogledati: OVDJE )

U godišnjem izvješću kompanije CCA jasno se daje do znanja da su trenutačni represivni zakoni osnova na kojoj počiva njihov “poslovni uspjeh”:
“Potrebe za našim kapacitetima i uslugama bi mogle znatno opasti u slučaju kada bi došlo do relaksacije po pitanju broja uhićenja ili do dekriminalizacije pojedinih radnji u sklopu naših zakona. Primjerice, svaka zakonska promjena po pitanju narkotika ili pak ilegalnih imigranata mogla bi direktno utjecati na broj uhićenih osoba, osuđenih i zatvorenih – sukladno tome smanjila bi se potreba za našim kapacitetima.”

izvor(i): The Huffington Post

Odgovori

Skip to content