Robert Mugabe britanskom premijeru Cameronu: “Idi dovraga i ti i prava homoseksualaca !”

Predsjednik Republike Zimbabve Robert Mugabe (88) održao je govor povodom svog rođendana pred tisućama okupljenih pristaša. U svom najnovijem govoru,

koji je prikazan na državnoj televiziji, žestoko se obrušio na britanskog premijera Davida Camerona. 

 

 

Mugabe je poručio Cameronu da ide “dovraga” zajedno s pravim homoseksualaca.
Naime, Britanija je žestoko kritizirala Zimbabve u više navrata zbog kontroverznog zakona o homoseksualcima, David Cameron je ranije rekao kako će Britanija uskratiti asistenciju svim zemljama u razvoju koje ne poštuju prava homoseksualne zajednice.

Predsjednik Robert Mugabe očito nikako nije naklonjen homoseksualnoj populaciji, tvrdi kako su to “zapadnjačke vrijednosti” i kako bi narod Republike Zimbabve iste trebao odbaciti.
Ipak, za pretpostaviti je kako je Mugabea daleko više isfrustrirala činjenica da svojevrsna naredba dolazi iz redova bivših kolonijalnih gospodara.

U svom govoru Mugabe je istaknuo kako je, prema njemu, jedini “normalan” odnos onaj između muškarca i žene i na temelju toga odgovorio je Cameronu: “odbijamo sve vaše naredbe i kažemo da idete dovraga. Ti, Davide Cameronu, zašto se pretvaraš da to ne razumiješ? Ili se pak radi o nekakvoj ludosti koja je postala dio europske kulture?”

“Muškarac je slobodan oženiti se ženom i to je princip kojeg mi slijedimo. To je ‘proces’ koji je stvorio i mene i tebe. Ova ludost je dio današnje europske i američke kulture”, poručio je Robert Mugabe.

Pojedini analitičari tvrde kako je žestok stav protiv homoseksualne populacije tek dio općeg animoziteta svega što predsjednik Mugabe percipira kao pro-zapadno, u svojim govorima često navodi kako zapad – ponajviše, kapitalistički sistem – pokušava uvesti svoj “način života” u Afriku i tom strategijom je nanovo neo-kolonizirati (vidi: Predsjednik Robert Mugabe: “U ratu smo protiv globalnog kapitalizma“).

S druge strane, poznavatelji situacije u Republici Zimbabve vjeruju kako Mugabe svoju anti-homoseksualnu retoriku, barem djelomično, koristi i kao distrakciju od ekonomskih problema u kojima se država nalazi.

Unatoč činjenici kako je pitanje prava homoseksualaca dobilo najveću medijsku ekspoziciju, u svom govoru predsjednik Mugabe adresirao je i brojne druge teme.
Kako prenosi Washington Post, Mugabe je također konstatirao: “pojedini afrički vođe postali su slabi i naivni i misle samo na svoje materijalno bogatstvo dok kleče pred zapadnjacima”.

Podsjetimo, Republika Zimbabve bila je dugi niz godina britanska kolonija pod imenom Južna Rodezija.
Robert Mugabe nalazi se na vlasti od 1980. kada je izabran za prvog premijera u post-kolonijalnoj eri nakon žestokog građanskog rata.
Zanimljvo je spomenuti da kontroverzni zakoni kojima se kriminalizirao homoseksualizam datiraju iz vremena kada je Zimbabve bila britanska kolonija.         advance.hr

Odgovori

Skip to content