Rusija preuzima kontrolu nad sirijskom krizom, ministra Sergei Lavrova narod u Damasku dočekao kao heroja

 Nakon što su uložili veto na UN-ovu rezoluciju o Siriji, izgleda kako Rusija kreće u diplomatsku ofenzivu kojom će pokušati Siriju “izbiti iz ruku” zapadu.  Ruski ministar vanjskih poslova, Sergei Lavrov, stigao je danas

u Damask gdje će se sastati sa sirijskim predsjednikom Bashar al-Assad-om.

 

Moskva je najavila kako Rusija preuzima glavnu ulogu u stabilizaciji Sirije.

Iz Moskve je danas poručeno kako će ruska vlada pokrenuti proces “brze stabilizacije situacije u Siriji”.

Kada je Sergei Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, jutros stigao u Damask, na ulice su izašle tisuće građana stanovnika glavnog grada. Mahalo se sirijskim i ruskim zastavama. Mnogi su već komentirali video snimku ulaska Lavrova u Damask kao “herojski doček”.

Rusija preuzela inicijativu od SAD-a po pitanju Sirije
 

Kako prenosi Washington Post – Rusija je preotela inicijativu SAD-u po pitanju Sirije.
Prije nego se zaputio u Damask, ministar Lavrov je Hillary Clinton doslovno poručio kako je “histerična” u svom komentaru na njen govor kada je izjavio: “Pojedine zapadne sile pokušavaju sakriti pravi razvoj događaja na način da daju histerične izjave povodom ruskog veta na sirijsku rezoluciju”.

Nije direktno navedeno, no lako je zaključiti kako se Lavrov referira na žestok govor američke državne tajnice Hillary Clinton (vidi: Hillary Clinton nakon ruskog veta: “Stvorit ćemo neizdržljiv pritisak na Bashar al-Assada”)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, sa Sergei Lavrovom na čelu, navodi kako su dobili direktnu zapovijed od ruskog predsjednika Dmitry Medvedev-a koji je izjavio: “Rusija mora čvrsto djelovati u brzoj stabilizaciji Sirije. Vrijeme je da se provedu i sve nužne demokratske reforme.”
 

Podsjetimo, i sam Bashar al-Assad naveo je kako je spreman na sve reforme koje legitimno traži i očekuje sirijski narod. No, prije svega, potrebno je stabilizirati stanje u zemlji i otkloniti opasnost od naoružanih pobunjenika.

U zadnjem velikom govoru Assad je za stranu TV kuću ABC potvrdio kako nema nikakav problem oko napuštanja vlasti, ukoliko to sirijski narod na predstojećim izborima želi – izbore je obećao provesti nakon smirivanja stanja u zemlji.
(opširnije: Analiza – Bashar Al-Assad u velikom razgovoru za ABC)

Rusija će, bez sumnje, inzistirati na ovakvom planu, ali je također i jasno da bi u slučaju održavanja višestranačkih izbora Assad bio jedan od kandidata. Ovo je velika razlika ako uspoređujemo “plan” anti-Assad saveznika iz čijeg su pravca dolazile i izjave poput “Assad će završiti kao Gaddafi”.

Prema pisanju RT-a, razgovori između Lavrova i Assada već su započeli. Lavrov je ovaj važan razgovor započeo riječima: “U interesu je Rusije da svi arapski narodi žive u miru. Svaki vođa u regiji mora biti odgovoran za realizaciju tog mira. Vi razumijete vašu odgovornost.”
izvor(i): Washington Post | ABC | RT | advance

Odgovori

Skip to content