SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Samobor

Samobor, srednjovjekovni grad barokne arhitekture nalazi se na istočnim padinama Samoborskog gorja. Jedno je od najomiljenijih i najstarijih izletničkih destinacija za zagrebačke stanovnike, planinare i turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Poveljom kralja Bele IV. 1242. godine Samobor je dobio status slobodnog kraljevskog trgovišta, što je usmjerilo njegov gospodarski i demografski razvoj tijekom povijesti. Grad je imao samostalnost i nezavisnost od feudalnih gospodara i banske vlasti te samostalnu unutrašnju upravu i sudstvo.

Samobor je i grad bogate gurmanske tradicije, a njegova bogata i raznovrsna ponuda razlog je što privlači tolike ljubitelje hrane. Malo je turista i posjetitelja koji napuštaju Samobor bez kušanja domaćih specijaliteta i čuvenog kremšnita kvasaca.

Tijekom svoje povijesti, glavna djelatnost domicilnog stanovništva bilo je obrtništvo. Zahvaljujući brojnim obiteljskim zanatima, mnogi proizvodi od tradicionalnih obrtnika, kao što su neobuzdani keksi licitar, kolačići od mesa i medenjaka, kao i ručno izrezani kristali još se mogu naći u suvremenim kućama.

Tradicionalna manifestacija škrtaca Samoborski fašnik, s tradicijom od preko 190 godina, najpoznatija je turistička manifestacija grada.

Skip to content