SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Rovinj

Rovinj je mali gradić na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Mnogi ga smatraju jednim od najromantičnijih gradova na Mediteranu. Grad Rovinj je bio otok do 1763. godine. Bio je zaštićen jakim zidinama sa mora i imao je sedam vrata. U starogradskoj jezgri ima puno važnih znamenitosti i upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je Stari Grad 1963. proglašen spomenikom kulture.

Zbijene, šarene kuće, uske uličice i mali trgovi koje čuva barokna crkva Sv. Eufemije. U rovinjskom arhipelagu nalazi se mnogo otoka ali svakako su najpoznatiji od svih otok Sv. Andrije, poznat i kao Crveni otok te otok Sv. Katarine.

Crkva sv. Eufemije. Otkako je u ranu zoru 13. srpnja 800. godine do rovinjske obale doplovio mramorni sarkofag s tijelom svete Eufemije, Rovinj je postao nerazdjeljivo povezan s ovom mučenicom. I kao što je panorama Rovinja nezamisliva bez visokog vitkog zvonika njezine crkve, sa svetičinim kipom na vrhu koji kao da stražari visoko iznad grada.

 

Rovinj ima bogato kulturno naslijeđe. Osim impozantne barokne crkve, u Rovinju možete pronaći i manje crkvice i samostane.

Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine u baroknoj palači grofova Califfi na inicijativnu Rovinjskih umjetnika. Njihov je cilj bio učiniti muzej mjestom gdje će se izložiti svo kulturno naslijeđe i gdje će se održavati razni kulturni događaji.

Osim stalne izložbe batana i ribarskog alata i pribora, “Kuća o batani” nudi vam jedinstven doživljaj spajanja tradicije i suvremenog života, prošlosti i budućnosti. Posjetom eko-muzeju naučit ćete priču o drevnoj brodici koji će zauvijek ostati dijelom Rovinjske svakodnevnice.

Jedna od znamenitosti je svakako Gradska Palača sa starom Gradskom Vijećnicom, koja je danas sjedište gradonačelnika i gradske administracije. Nekad davno to je bila pretorska palača čiji temelji sežu čak do 1308. Na gornjem katu se nalazila velika sala Gradskog vijeća sa uredima i arhivom dok je u prizemlju bio zatvor.

Slijedeća znamenitost koju ne želite propustiti je svakako Gradska Ura koja se nalazi na glavnom gradskom trgu. Sagrađena je u 17. stoljeću i bila je toranj na južno uglu gradskih zidina. Ispod tornja nalazio se zatvor za manje prekršaje.

Balbijev luk se također nalazi blizu glavnog gradskog trga. Sagrađen je za vrijeme gradonačelnika Daniela Balbija na mjestu gdje su se nalazila glavna gradska vrata koja su srušena 1678/79.

Kazalište Antonio Gandusio sagrađeno je za vrijeme jednog od gradonačelnika, Nicoloa de Califfi-a na kraju 13. stoljeća. Sam je gradonačelnik izradio nacrte, a kazalište je dovršeno prema njegovoj viziji 1854. godine. Ime je dobilo po slavnom talijanskom glumcu, Antoniu Gandusiu koji je rođen u Rovinju 1873. godine.

Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije, Poreč i Rovinj su po broju ostvarenih noćenja, vodeće turističke destinacije u Istri.

Skip to content