Da li je to što ne bismo smjeli pročitati ili doznati?

ISLAND          Svima nama je Island poznat kao mala vrlo uspješna i lijepa zemlja.Kažu da je to hladna zemlja toplih ljudi. Zemlja u kojoj se lijepo živjelo i sve je bilo na svojem mjestu do

2008 godine. Onda se desio slom i bankrot države. Uzrokovan pohlepom banaka i pojedinaca. Počeli su se baviti invensticiskim fondovima prodajući svoju ribarsku flotu koja im je do tada bila ozbiljan prihod. 

 

 

U nevjerici smo slušali događanja u toj zemlji, kada su stanovnici kamenovali parlament i premijerovu kuću. Na referendumu su odbili pomoć bankama od 85 milijardi dolara koji su trebali ići iz njihovih džepova.

Dok naši novinski stupci prepuni Severine, Ene Begović nitko se nije osvrnuo na jedan mali članak na indexovom portalu o uspješnom oporavku te male zemljice. Možda to nije neka vijest sama po sebi već način kako su to uspjeli i vjerojatno je to razlog zašto o tome ne bismo smjeli previše čitati.

Upravo svojim mjerama koji su u potpunosti drugačije od drugih zemalja i mjera EU parlamenta. Naime nije se išlo u pogodovanju velikim bankama već malim ljudima. Sporazum vlade i bankara da se oprosti dug kućanstvima koje su dužna više od 110% njihove vrijednosti imovine te su odlučili da krediti s valutnom klauzulom nisu zakoniti tako da građani nisu morali pokrivati gubitke domaće valute.Od 2008 godine banke su oprostile zajmove od 13% ukupne  domaće proizvodnje.

Rezultat je slijedeći:
“Rejtinška agencija Fitch Islandu je podigla rejting, te ta otočka zemlja nakon statusa “smeća” i vanjskog duga od 50 mil. eura sad ima stabilnu prognozu. 2011. Island je ostvario rast BDP-a od 2.9 posto, iako bi ove godine mogao pasti na i dalje zadovoljavajućih 2.4 posto. Sam deficit proračuna sa 6.5 posto iz 2009. prošle godine smanjen na samo 0.5 posto, a ove godine očekuje suficit, piše Bloomberg”
Nažalost o tome se kod nas, ali i općenito u Eurozoni ne daje poseban značaj. Vjerojatno radi samog postupka i načina kako je to izvedeno. Naravno da se to nije svidjelo bankarima i krupnom kapitalu. Možda bi ipak to moga biti model izlaska iz svjetske krize, jer pošteno bi bilo da krizu iznesu oni koji su je i uzrokovali.

Izvor: www.index.hr

Odgovori

Skip to content