Izložba o kulturnom stapanju Bizanta i Islama

Potkraj 7. stoljeća istočni Mediteran – Siriju, Egipat i cijelu sjevernu Afriku – koji je bio dio Bizantskog Carstva, središte kojega je bio Konstantinopol, današnji Istanbul, osvajaju Arapi, koji u te krajeve iz Meke i Medine donose novu vjeru islam. Newyorški muzej Metropolitan otvara izložbu pod nazivom “Byzantium and Islam: Age of Transition” upravo o tim povijesnim zbivanjima.

Publika tako prvi put može vidjeti predmete koji oslikavaju to razdoblje presudno u povijesti istočnog Mediterana. Razgledajući 300-injak iznimnih umjetnina, javnost će otkriti umjetničko i kulturno stapanje tih dvaju svjetova, kršćanskog i islamskog. Izložena djela vlasništvo su Metropolitan muzeja, The Benaki muzeja te Odjela antikviteta jordanskog muzeja. Velik je broj umjetnina posuđen iz ustanova diljem Sjeverne Amerike, Europe te s Bliskog istoka, koje nikad prije nisu izlagana u Sjedinjenim Američkim državama.

”Ova će izložba nemjerljivo pridonijeti intelektualnome naslijeđu koje smo ponudili trima prijašnjima izložbama o Bizantskome Carstvu jer prikazuje složeni povijesni period koji je malo znan i nedovoljno razumljiv. Izložba objašnjava na koji su način funkcionirale kršćanske, židovske i islamske zajednice na tome prostoru te ljudi koji su bili susjedi, kolege i partneri u trgovini”, rekao je Thomas P. Campbell, ravnatelj Metropolitan muzeja.

vlm/kk

Odgovori

Skip to content