MUO: Izložba liturgijskog ruha

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u utorak, 28. veljače, u 19 sati, otvorena je izložba ‘Liturgijsko ruho iz Zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt’. Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja.

Izložba po prvi put javnosti predstavlja izuzetno vrijednu zbirku u izboru od pedesetak predmeta koji prezentiraju sve posebnosti stilske raznovrsnosti tekstilne motivike u vremenskom rasponu od 13. do 19. stoljeća, s odgovarajućim naglascima na tipologiji liturgijskog ruha i važnosti simbolike boja u liturgiji.

Zanimljivo je da se sve do kraja 17. stoljeća nisu izrađivale posebne svilene tkanine za liturgijske potrebe, već su se za tu namjenu koristile one svjetovne. Plemkinje su nerijetko, kao zavjetni dar crkvi, darovale svoje raskošne haljine od kojih se izrađivalo liturgijsko ruho.

U zbirci liturgijskog ruha MUO najbrojnije su zastupljene misnice, a najveću skupinu čini liturgijska odjeća iz 17. i 18. stoljeća ukrašena motivima karakterističnim za profane svilene tkanine baroka i rokokoa. Liturgijsko ruho izvedeno u zlatovezu i raznovrsnom vezivu u zbirci je zastupljeno nizom kvalitetnih primjeraka. Posebno se ističu radovi vezilačke radionice Wolfganga Jakoba Stolla koja je djelovala između 1650. i 1655. godine u Zagrebu, te skupina veziva koja su izradile sestre benediktinke u Rijeci, a za Muzej su otkupljeni 1914. godine iz njihovog samostana.

Važan segment ove izložbe obuhvaća prikaz restauratorskih radova koji su prethodili pripremi izložbe, a izvedeni su u okviru Restauratorske radionice za tekstil Muzeja za umjetnost i obrt. Sustavno je izložena metodologija konzervatorsko-restauratorskih istraživanja u slijedu od preliminarnih istraživanja i izrade opsežne fotodokumentacije zatečenog stanja predmeta, zatim metoda mehaničke i fizikalne analize materijala, kojima se ustanovljuje sirovinski status materijala i temeljne vrste veza, ali i analiza oštećenja, sve do daljnjih postupaka čišćenja i saniranja oštećenja.

Autorica kataloga zbirke liturgijskog ruha i izložbe je Jelena Ivoš, muzejska savjetnica, a restauratorske radove na izloženim predmetima i njihovu prezentaciju ostvarile su Iva Čukman i Antonina Srša, restauratorice savjetnice Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložbeni postav prilagodile su Koraljka Vlajo i Katarina Bence. (muo.hr / benedikt)

Odgovori

Skip to content