Izložba o blaženom Alojziju Stepincu u Solinu

U ponedjeljak, 11. ožujka u 15:00 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin bit će upriličeno otvaranje izložbe karikatura „Alojzije Stepinac u slici i riječi“.

Uz Hrvatsku udrugu Benedikt, organizatori i suorganizatori ove manifestacije su Družba braće Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Osijeku i Zmajski stol u Splitu, potom Ogranak Matice hrvatske u Osijeku, Ogranak Matice hrvatske u Splitu, HKD Napredak Split, Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i Gradska knjižnica Solin kao domaćin, a pokrovitelj je Splitsko-dalmatinska županija.

Uvodno predavanje o blaženom Alojziju Stepincu održat će prof. dr. Mladenko Domazet, tom će prigodom biti prikazan i dokumentarni film o komunističkom progonu kardinala Stepinca, a stihove za Blaženika govorit će Marija Grgić i Jure Benzon.

Ulaz je slobodan, a izložba će se moći razgledati do 18. ožujka.

Autori izložbe su dr. sc. Mario Kevo i dr. sc. Tomislav Anić docenti na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, te dr. sc. Suzana Obrovac Lipar, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Izložbom se želi prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja kojega je Komunistička partija Jugoslavije provodila putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa u razdoblju od 1945. do 1946. godine (karikature). Izloženo je i ukupno 27 dokumenata, reprodukcija i prijepisa izvornika nastalih djelovanjem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u ratnim okolnostima (14. svibnja 1941. do 14. travnja 1945.). Izložbeni postav, osim dokumenata nastalih djelovanjem nadbiskupa (zapisi, propovijedi protiv rasne politike, intervencije kod vlasti NDH, prosvjedi upućeni Poglavniku i pojedinim ministrima), sadrži i prijepise dokumenata u kojima postoje svjedočanstva drugih osoba o djelovanju nadbiskupa Stepinca u korist Srba, kao i prijepise dokumenata zahvale za nadbiskupove intervencije u korist Srba.

Odgovori

Skip to content