USUSRET USKRSU, HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT NA KORIZMENOJ DUHOVNOJ OBNOVI

Na korizmenom putu ususret Uskrsu, Hrvatska udruga Benedikt i članice Molitvene zajednice svetog Padre Pia s njihovom voditeljicom časnom sestrom Dominikom Grgat nastavljaju dobru, uhodanu praksu korizmene duhovne obnove u isčekivanju najvećeg kršćanskog blagdana. Voditelj don Mladen Parlov, naš je duhovnik od osnutka Udruge kojoj je 2011. uz pok. fra Josipa Marcelića postavio temeljni kamen i započeo hvalevrijednu praksu korizmenih susreta. Časna sestra Dominika s nekoliko članica Molitvene zajednice dugogodišnje su članice naše Udruge. I ove je godine 24. veljače, mjesto susreta gotičko-renesansna crkva svetog Ante na Poljudu u pokorničkom ruhu s dojmljivim raspelom Krista patnika, poticaj našoj pripravi.
Razmatranje Kristove žrtve ljubavi na križu bila je tema don Mladenovog nagovora. Krist je na križu razapeta ljubav, Spasitelj svijeta. Odbaciti svoje krive stavove i mišljenja, a prihvatiti ono na što nas Isus poziva, nije jednostavno, to je životni križ. Ali, jedino tako možemo slijediti Krista i ostvariti naš cilj, stići u Kraljevstvo Božje.
„Isus je postao žrtva ljubavi za spasenje svijeta i sve je nas uveo u tu žrtvu. Biti Kristov učenik u krajnjem smislu znači biti žrtva ljubavi. Primiti ljubav i život od Njega i dati ga za čovjeka i ljubiti do kraja…do smrti “. Zaključio je don Mladen. Slijedila je ispovijed, a potom sveta misa.


Evanđelje do Mateju i don Mladenova velika tema o praštanju, oprostu.
Moći i znati oprostiti teško je. Naše srce treba biti slobodno i čisto za Boga u protivnom zapreka je Božjem djelovanju u nama.
“Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.” (Mt 5, 23-24)“. Citirajući sv. Mateja evanđelistu nastavio je: „ Isus traži u Očenašu da oprostimo, ako ne opraštamo onda ne molimo iskreno. Oprostiti je puno lakše kada smo svjesni vlastitih slabosti, da i nama Bog treba puno toga oprostiti i da nam je već oprostio. Trebamo se sjetiti činjenice da je i druga osoba stvorenje Božje, dijete Božje. Opraštajmo i onda kada smatramo da nismo baš krivi , osjetimo taj nezamjenjiv osjećaj radosti u srcu“. Velikodušno je zaključio don Mladen i nama preporučio što nam je činiti.
Prvo je misno čitanje dojmljivo pročitala Marija Bandić, članica Hrvatske udruge Benedikt i Molitvene zajednice, dok je molitve vjernika uputio nama ministrant Jakša Ćosić, vrijedan član naše Udruge. Pjevanje je korizmenih napjeva uz pratnju na gitari vodila vrsna glazbenica Hani Cargo uz vokalnu podršku gospođe Drage.
Klanjanje pred Presvetim. Don Mladen nam preporuča tri važne teme za razmišljanje i molitvu. Crkva- vidljivi znak zajedništva Boga i ljudi, Božja obitelj u poteškoćama vremena koje živimo. Kajanje; za sve učinjene propuste, neslaganja i protivljenja na Božjoj njivi. Molitva; za Božji narod i njezine pastire, upravitelje Crkve, biskupe, kardinale i Papu vrhovnoga poglavara jedne svete katoličke i apostolske Crkve…
Na završetku ovogodišnje duhovne obnove molimo Gospodina da sjeme don Mladenovih riječi i primljenih preporuka urodi obilatim plodovima kao lijek sljepoći našeg srca i uma u nedoumicama traženja i odabira pravog puta koji nam je slijediti, hodati Kristovom stazom svjetla, istine i života.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content