Predstavljanje Priručnika za hrvatsku politiku prof. dr. Matka Marušića u Makarskoj

Nakon uspješnog te iznimno posjećenog splitskog predstavljanja knjige, Hrvatska udruga Benedikt zajedno s makarskim ogrankom Matice hrvatske organizira u Makarskoj predstavljanje najnovije knjige prof. dr. sc. Matka MarušićaPriručnik za hrvatsku politiku“.

U četvrtak, 7.03. s početkom u 19 sati u dvorani Arte (Glazbena škola). Uz autora, na predstavljanju će sudjelovati prof. Ante Škrabić, predsjednik makarske Matice hrvatske i Radoslav Zaradić, mag. hist., predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Knjiga broji preko 600 stranica, podijeljena je na četiri dijela: HRVATSKA POLITIČKA POVIJEST; HRVATSKI SUSJEDI; SAMOSTALNA REPUBLIKA HRVATSKA i  ŠTO NAM JE, DAKLE, ČINITI, a oni na ukupno 24 poglavlja.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Rođen 4. studenoga 1946. u Splitu, na Lučcu. Oženjen, otac troje djece. Završio Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1970., doktorirao i radio kao sveučilišni profesor Fiziologije, Imunologije i Znanstvene metodologije. Umirovljen je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2017., kao profesor emeritus, gdje je od 2009. do 2011. bio dekan. Bavio se istraživanjima u području imunologije tumora, imunogenetike, presađivanja koštane srži, kliničke imunologije, filozofije znanosti, politike uređivanja znanstvenih časopisa i medicinske izobrazbe. Objavio je 200 znanstvenih radova i koji su citirani 4200 puta, pa je uvršten među 2% najboljih znanstvenika u svijetu. Godine 1991. osnovao i do 2009. vodio časopis Croatian Medical Journal. Pomogao hrvatskim ratnim liječnicima da objave 132 rada u svjetskim i 127 radova u domaćim časopisima. Pribavio dvogodišnje stipendije u Njemačkoj i SAD za 148 mladih hrvatskih znanstvenika, te mnogima od njih omogućio povratak u Hrvatsku. Jedan je od osnivača i rukovoditelja akcije “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” 1993./94. Objavio velik broj pripovjedaka, rasprava, edukacijskih i polemičnih tekstova, te zbirke priča za djecu „Snijeg u Splitu“, „Plaču li anđeli?“ i „Škola plivanja“, knjigu eseja „Živjeti u župi Radobilji“, humoristične knjige “Medicina iznutra” i „The Life of an Editor“ te 2018. knjigu „Mi, Hrvati“, koju smatra svojim najboljim djelom. U području politike, godine 2020. objavio je u New Yorku knjigu „Croatia: past, present and future perspectives, a večeras nam predstavlja svoj „Priručnik za hrvatsku politiku“. Vrlo je moguće da se to djelo pokaže kao najvažnije u njegovu opusu.

Odgovori

Skip to content