NOVI ZAOKRET: HSS dao potpise HDZ-u prije Mosta!

Izvor: N1

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je za N1 da je petero HSS-ovaca koji su osvojili mandat već predalo svoje potpise i tako poduprli čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića za mandatara za sastavljanje vlade.

Beljak nam je jutros kazao i kako su si uzeli par dana odmora.

Neočekivana odluka prvog čovjeka HSS-a da upravo ova stranka, koja je na izborima bila u lijevoj koaliciji, podrži novu HDZ-ovu vladu izazvala je brojne reakcije u javnosti već 20. rujna kada ju je obavio.

Beljak je kasnije potporu ublažio rekavši da neće dati potpise ako će njihovih pet potpisa biti ključno za brojku od 76 potrebnih ruku za mandatara. No to očito nije tako, ako su oni potpise dali i prije zastupnika Mosta.

U utorak navečer je, podsjećamo, završena i peta runda pregovora Mosta i HDZ-a. Božo Petrov i Andrej Plenković potvrdili su da je dogovor vrlo blizu.

”Tema je bila ustroj buduće Vlade. Govorili smo detaljno o nadležnostima u resorima i željama i ambicijama HDZ-a i Mosta o kojim resorima su fokusirani naši prioriteti. Blizu smo rješenja za učinkovitu vladu. Dogovoreno je da se sutra tijekom popodneva održi novi susret nakon kojeg bismo se sasvim približili uspostavljanju kvalitetne suradnje buduće stabilne većine i buduće stabilne vlade.”, kazao je Plenković.

Naglasio je kako je cilj u ponedjeljak predsjednici na Pantovčak donijeti 76 potpisa kako bi dobili mandat za sastavljanje buduće vlade.

”Čuli smo HDZ-ove prijedloge i dali smo svoje o tome kako vidimo buduću izvršnu vlast. Sad ćemo o samim prijedlozima proći kroz svoja tijela. Realno je očekivati rješenje kroz par dana”, kazao je Petrov.

Nije htio govoriti o imenima i konkretnim ministarstvima ”dok se ne dogovori kompletan paket”.

”Možemo samo reći da će se dogovarati cjelokupan paket, a informacije ćemo dati nakon dogovora”, kazao je Petrov kazavši kako je nastavak pregovora dogovoren za sutra u 15 sati.

Plenković je najavio i razgovor s manjinama, ali je kazao kako je u ovom trenutku dogovor s Mostom prioritet.

”S manjinama ćemo nastaviti razgovor. Prioritet je većina Mosta i HDZ-a. Mi te razgovore nastavljamo ovog tjedna i nadam se da će to rezultirati velikom potporom kad dođemo kod predsjednice. Radimo na tome da broj ministarstava bude nešto manji nego što je to bio dosad. Vjerojatno će se spajati neka ministarstva”, kazao je Plenković.

Izvor: N1

Odgovori

Skip to content