RUSIJA UČVRŠĆUJE POZICIJU U SIRIJI: Putin suptilno zaprijetio Amerikancima

Abdalrhman Ismail / Aleksander Natruškin / REUTERS

Rusija je u svoju sirijsku bazu poslala moćni raketni sustav S-300 – Rusko ministarstvo obrane u utorak je objavilo da je u rusku pomorsku bazu Tartus u Siriji poslan raketni sustav S-300, piše Reuters.

– Raketni sustav poslan je s namjerom da zajamči sigurnost baze. Nejasno nam je zašto je to izazvalo takvu uzbunu među našim zapadnim partnerima – stoji u priopćenju ministarstva.

Američki su mediji ranije ovog tjedna objavili da su Rusi prvu puta tijekom rata u Siriji tamo poslali raketni sustav S-300, iz čega se može iščitati tiho upućena prijetnja zapadnoj koaliciji čiji zrakoplovi u Siriji gađaju mete ISIS-a.

Podsjećamo, Amerikanci su prošlog tjedna “zabunom” gađali konvoj režimskih snaga Bašara al-Asada koje podupire Rusija, dok su nakon toga Rusiju otvoreno optužili za ratne zločine koji su počinjeni tijekom žestokih bombardiranja pobunjeničkog dijela Alepa u zadnjih 10 dana.

Sustav S-300 je razvijen u Sovjetskom Savezu, u novijim inačicama ima domet do 400 kilometara, a služi za obranu od zrakoplova te krstarećih i balističkih projektila. Iako je u službi od 1979. godine i danas se smatra jednima od najboljih na svijetu.

Inače, prošle je godine Rusija u Siriju poslala i znatno moćniji sustav S-400, kao odgovor na tursko rušenje njihovog bombardera Suhoj Su-24.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content