Biskup Uzinić maturantima: Bog ti šalje SMS poruku

Misa zahvalnica za maturante dubrovačkih srednjih škola, njihove ravnatelje, razrednike i profesore slavljena je u četvrtak, 4. svibnja u crkvi Male braće u Dubrovniku.

Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s pročelnikom Katehetskog ureda mr. don Marinkom Šljivićem.

U propovijedi je biskup maturantima kazao da se Bog obraća svakom od njih, zove ih, ima s njima plan i poslanje. Biskup ih je potaknuo da se upitaju što Bog želi s njima u njihovom životu, a da bi došli do odgovora moraju uzeti Bibliju koja je Božje „ljubavno pismo čovjeku“. S obzirom na to da pripadamo generaciji koja više ne zna pisati pisma, biskup je to prerekao kazavši maturantima da im Bog šalje SMS poruku, te da je Biblija zapravo Božja SMS poruka, poruka onog kojem je stalo do svakoga od nas.

Kazao je da će svatko od njih uskoro izići na državnu maturu, koja je jedan izvanjski znak zrelosti, no potaknuo ih je i na kršćansku dimenziju zrelosti, koja između ostalog znači ne gledati samo kako će meni biti dobro, i to na ovaj materijalistički način, nego gledati kako druge učiniti boljim, kao i drugima moći govoriti o Isusu Kristu.

Biskup Uzinić se osvrnuo i na hod Izraelaca kroz pustinju, na te hranu manu kojom ih je Bog hranio. Istaknuo je da ona nije služila da bi se moglo ostati živjeti u pustinji, već da bi se tu etapu moglo nadići i ući u zemlju obećanja, te je kazao maturantima da je i ova školska dob, uključujući maturu, samo jedna etapa u životu, kojoj nije cilj ona sljedeća etapa, čak niti zvanje i zanimanje koje će odabrati, nego je cilj ono što dolazi nakon ovog života.

No, kazao je da „naša vječnost ne započinje našom smrću, već je započela našim začećem. Ovaj trenutak koji živimo, uključujući maturu, uključujući ovu zahvalnu misu, dio je naše vječnosti, Bog nas na tom putu prati, pomaže nam, hrani nas, kako bismo mogli već sada, a ne sutra, ne tek nakon smrti, živjeti njegovom logikom i tu njegovu logiku širiti oko sebe.“

Pročelnik Šljivić je u ime Katehetskog ureda i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije zahvalio biskupu Uziniću, te je pozdravio sve maturante, ravnatelje, profesore i vjeroučitelje. Misu je pjesmom animirao zbor mladih Župe sv. Mihajla, a čitači su bili predstavnici dubrovačkih srednjih škola.

MISIJA / ŠIME ZUPČIĆ – DUBROVAČKA BISKUPIJA

Odgovori

Skip to content