Uz Dan žena: zašto se i muškarci ne zauzmu za svoj dan (10.03.)

Na proslavu dana žena mnogi muškarci se pitaju, zašto žene imaju svoj dan a muškarci ne. Za utjehu svim muškarcim kažu da i za vas postoji praznik i to 10. ožujka. Unatoč tome osjećate li se zapostavljeno, jer vas nitko ne dariva niti vam čestita? Za vas smo pronašli priču koja ukratko objašnjava podrijetlo Dana sjećanja 40. mučenika.

Priča o 40. mučenika

Car Konstantin veliki I. ( 306-337 ) je 313 godine državno priznao kršćansku vjeru, jer i tako je u carskoj vojsci bio veliki broj kršćanskih vojnika. Na istoku je vladao su- car Licinij ( 308-324 ), koji je u početku bio tolerantan prema kršćanima. Kada se posvađao s Konstantinom, u kršćanima je vidio svoje neprijatelje te ih je počeo proganjati ili preobraćati. U Kapadociji i Armeniji je objavio dekret kojim je pod prijetnjom smrtne kazne zapovijedio svim carskim vojnicima na svom teritoriju da se odreknu kršćanske vjere. 40. vojnika 12. elitne rimske legije se nije htjelo odreći kršćanske vjere i bili su spremni za vjeru i umrijeti. Oduzevši im odjeću i usred najgore zime 9. ožujka 320 godine odvedeni su na zamrznuto jezero u blizini. Za obraćenike su kraj jezera također pripremili i toplu kupku. Jedan od vojnika se je predomislio i skočio u toplu kupku, ali zbog prebrze promjene temperature je umro. Stražar koji je promatrao svu tu patnju, skinuo je odjeću i pridružio se vojnicima. Tako je ostalo 40. mučenika. U jutarnjim satima su svi spaljeni na lomači.

Zašto ljudi ne slave sjećanje na 40. mučenika, a slave Dan žena? Možda zato je dan žena praznik jer su žene protestirale i izborile svoja prava, dok je 40. mučenika kršćanski blagdan i ateist ili pripadnik neke druge religije ga nema razloga slaviti i za muškarce je ovaj praznik kao takav pao u zaborav? Ako se 10. ožujak općenito uzima kao dan muškaraca, onda se potrudite da bližnjim muškarcima zaželite sve najljepše. Lijepo je da i muškarci imaju svoj blagdan. Naravno muškarci i žene moraju se voljeti i poštovati tijekom cijele godine, a ne samo na jedan dan među mnogima, zato što to negdje piše ili se to dolikuje.

Tradicionalno darivanje neka ove godine bude izvorno

Prema tradiciji muškarcima bi se taj dan trebalo darovati trnje jer je ono simbol patnje i mučeništva. Ženama se na 8. ožujak obično dariva cvijeće i bombonjere.

Odgovori

Skip to content