Zdravstveni savjetnik: Kako protiv sindroma kompjutorskog vida?

Tijekom rada na računalu smanjeno je treptanje oka, što je najveći razlog isušivanja oka i neugodnog osjećaja grebanja i crvenila.

Prema određenim pokazateljima boravak za osobnim računalom više od dva sata na dan u kontinuitetu može izazvati brojne probleme s vidom. Američka optometrijska asocijacija (AOA), koja je u medicinu uvela termin »Computer Vision Syndrome« (CVS) navodi da probleme s vidom ima oko 70 – 75 % osoba koje rade za računalom. Sindrom kompjutorskog vida ili računalni vizualni sindrom odaju brojni simptomi, kao što su zamor očiju, suhe oči ili pretjerano lučenje suza, crvenilo i peckanje, zatim osjetljivost na jako osvjetljenje, mutan vid, usporeno fokusiranje objekta. Tu su još glavobolje, poremećaj zapažanja boja, osjećaj treperenja i sl. Osim uobičajenih simptoma neki autori navode učestalost povišena očnog tlaka, zatim nesanice, tjeskobe i depresije te smanjenje koncentracije. Razlozi nastanka CVS-a vezani su uz neprilagođenost ljudskog oka na dugo gledanje u ekran kompjutora. Ljudsko oko dobro fokusira slike koje imaju oštro omeđene rubove. Međutim slika na ekranu je stvorena od sitnih točaka (piksela), koje imaju jasno središte ali nejasne rubove, što otežava dobro fokusiranje. U nastojanju da se postigne oštrina slike, oko se stalno napreže te dolazi do zamora mišića oka.

Kako spriječiti pojavu simptoma?

Osobe koje rade na računalu trebale bi jednom godišnje obaviti pregled kod okulista da provjere stanje vida. Osim ugradnje posebnih filtara koji se u svrhu zaštite stavljaju na zaslon računala, postoje i naočale koje su namijenjene za nošenje prilikom rada na računalu. Naočale za rad na računalu imaju antirefleksni sloj, koji znatno smanjuje postotak štetnoga reflektirajućeg svjetla s računalnog zaslona.

U svrhu smanjenja odsjaja iz okoline potrebno je prilagoditi radno mjesto. Računalni zaslon treba staviti ispred prozora tako da svijetlo dolazi sa strane a stolna lampa treba biti tako postavljena da ne baca svjetlost izravno u oči i na računalni zaslon. Tijekom rada na računalu smanjeno je treptanje oka, što je najveći razlog isušivanja oka i neugodnog osjećaja grebanja i crvenila. Iz tog razloga računalni zaslon trebao bi biti na udaljenosti od 50 do 65 cm od očiju ili na udaljenosti ispružene ruke, a vrh računalnog zaslona trebao bi biti u razini očiju ili ispod njega. Na taj način postiže se spuštanje pogleda tijekom rada što smanjuje isušivanje oka. U smanjenju suhoće očiju pomaže češće treptanje kao i određene vježbe očiju. Problem suhih očiju može se ublažiti kapanjem odgovarajućih kapi za oči, takozvanih umjetnih suza, koje se mogu nabaviti u ljekarni. Osoba koja radi za računalom puno radno vrijeme trebala bi na svakih sat vremena raditi 10-minutne stanke, da bi se smanjio umor očiju. Danas postoje i računalni programi koji su namijenjeni smanjivanju rizika od CVS-a, a koji omogućavaju individualno prilagođavanje palete boja te programsko povećanje slike po osobnoj potrebi od 105 % do 200 % na računalnom zaslonu te programi kojima je cilj zvučnim signalima upozoriti na potrebu za odmorom, stavljanjem kapi u oko i sl.

Poštuju li poslodavci »kompjutorski« Pravilnik?

Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja u radu s računalom obvezuje poslodavca, između ostalog, osigurati računala na kojima slika na zaslonu ne smije treperiti, a frekvencija njezina osvježavanja mora biti najmanje 75 Hz za CRT zaslone i 60 Hz za LCD zaslone. Radno mjesto mora biti postavljeno da svjetlost ne bliješti na zaslonu, a prirodna ili umjetna rasvjeta mora osiguravati 500 luksa, te mora biti osigurano i namještanje visine zaslona prema visini očiju zaposlenika.

VJEŽBE – Pomažu olovka i “kolutanje očiju”

U svakodnevnom radu rijetko se koriste određeni položaji oka koji su usmjereni u krajnje točke dometa pogleda. Tako mišići oka postaju opušteniji, oči se brže umaraju, a vid postaje slabiji. Da bi se poboljšala funkcionalnost vida korisne su vježbe koje potiču istezanje i jačanje očnih mišića.

U tu svrhu preporučuju se vježbe u kojima se usmjerava pogled u obliku trokuta (lijevo, gore, desno) te u pravokutnom obliku, vodeći računa da se dosegnu četiri krajnje točke oka. Vježbu ponoviti od četiri do pet puta na jednu, a zatim na drugu stranu. Na isti način vježba se provodi s olovkom u ispruženoj ruci, pri čemu se olovka polako približava i udaljuje od vrha nosa te usmjerava na četiri krajnje točke oka.

Tijekom rada dobro je povremeno pokretati oči u različitim pravcima i usmjeriti pogled na udaljene predmete izvan ekrana. Vježbu treba ponavljati desetak puta, usmjeravajući pritom pet do deset sekundi pogled na bliže, a zatim na udaljenije predmete. Preporučuje se da osobe koje rade za računalom navedene vježbe provode svakodnevno, i to svakih pola sata, u trajanju od pet minuta.

U opuštanju očiju pomaže brzo treptanje kapcima. Nakon toga treba zatvoriti kapke, a zatim što šire otvoriti i zadržati pogled. Svaka navedena faza provodi se u jednakome vremenskom trajanju od oko dvadesetak sekundi.

Jadranka Pavić/hrsvijet

Odgovori

Skip to content