D. Petričić: Dokumenti razotkrivaju ‘izdajnika Tomislava Karamarka’

HAJKA NA GOTOVINU  U posljednjih dvadesetak dana na mail adrese HDZ-ovih poslanika, koji bi trebali glasati na saboru za novo stranačko vodstvo, pristigao je zanimljiv set opsežne dokumentacije koja bi mogla vrlo snažno utjecati na odluku o predsjedniku najjače opozicijske stranke.

Foto: hercegovina.info

S obzirom na sadržaj dokumentacije koju vam predstavljamo, kao i osobe koje se u njoj spominju i opisane događaje, iznenađujuće je da niti jedan medij, bilo da se radi o tiskanim ili elektronskim izdanjima, nije objavio čak ni informaciju da nešto cirkulira među HDZ-ovim poslanicima, a kamoli da se netko odvažio objaviti vama ponuđenu dokumentaciju ili neki njezin dio. Budući da dokumenti objašnjavaju pojedine ‘tajnovite’ segmente iz novije hrvatske političke povijesti, mišljenja smo da domaća javnost ima pravo i mora imati uvid u ‘nova’ otkrića koja su izašla na svjetlo dana zahvaljujući previranjima između HDZ-ovih stranačkih kandidata. Vjerujemo da je dokumentacija, do koje smo došli kao i vjerojatno drugi mediji, u visokom stupnju istinita i autentična, zbog logične relacije poznatih osoba i događaja koji su tamo opisani, odlučili smo je objaviti u cijelosti, bez kraćenja:

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/dokumenti_koji_otkrivaju_beskompromisnu_izdaju_tomislava_karamarka/721137.html

Utjecaj

Lako se može zaključiti da je slanje dokumenata tempirano kako bi se utjecalo na izborni proces unutar HDZ-a, no uredništvo i redakcija portala Dnevno je procijenilo da je rije o pitanju od  javnog interesa. Ono što se iz cijele dokumentacije može iščitati, i što je od iznimnog interesa javnosti, nadilazi predizborni proces unutar jedne stranke i postaje problem funkcioniranja ukupnog društva i države. Objavom dokumenata moglo bi se utjecati na favoriziranje ili degradiranje HDZ-ovih pretendenata za predsjednika, ali to je problem kojeg trebaju riješiti kandidati između sebe, a ne mediji i hrvatska javnost.

Dokumentaciju objavljujem u cijelosti, uz jedinu intervenciju da smo s dokumenata uklonili crveni vodeni žig koji je bio ispisan preko teksta na kojem je pisalo „Karamarko izdajnik“ zajedno s brojem dokaza na koji se uvodničar teksta poziva. Sadržaj dokumenata nije potrebno previše komentirati, valja ih samo pažljivo pročitati.

Ono što je iz dokumentacije evidentno i što bi se moglo koristiti kao predizborni argument protiv Karamarka jest da je Karamarko bio glavni operativac koji je provodio hajku na Gotovinu; da je upravo Karamarko i služba kojoj je bio na čelu, Haagu dostavila audio snimku “Brijunskog sastanka” koja je poslužila kao krunski dokaz za optužnicu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a na kraju te dokumentacije se vidi da je Karamako koristio službe i institucije za pokretanje procesa protiv novinara Peratovića koji je neke slične dokumente objavljivao na svom blogu.

No, za hrvatsku javnost (izvan novinarskih krugova) je puno zanimljivija jedna druga činjenica, koja ne bi smjela pod pritiskom predizbornog prepucavanja prolaziti neprimijećeno, a to je naputak britanske tajne službe koji treba pomoći pri hvatanju Gotovine, te odgovor hrvatskih službi na njega. Sada, s povijesne distance možete pročitati taj dokument i prisjetiti se događaja koji su uslijedili otkrivajući stvarnost u kojoj su pojedinci nedodirljivi isključivo iz privatnog interesa. S druge strane, oni koji se procesuiraju, ne procesuiraju se zbog toga što su počinili kazneno djelo, već upravo stoga što odbijaju ‘suradnju s privatnim interesom’.

Pripremio: Darko Petričić |dnevno.hr

Odgovori

Skip to content