EUROPSKI DEMOKRŠĆANI UVJERENI DA KARAMARKO MOŽE VRATITI HDZ ISTINSKOM DEMOKRŠĆANSTVU?

IZBORI U HDZ-U   Diplomatska ofenziva: Tomislavu Karamarku simpatije stranih diplomata? Jandroković, Stier, Božinović i Prusina diplomatima predstavili Karamarkovo viđenje Hrvatske.

Bliski suradnici Tomislava Karamarka proteklih su dana pokrenuli pravu diplomatsku ofenzivu kako bi predstavili Karamarkov program stranim diplomatima akreditiranim u Zagrebu, te razjasnili pojedina stajališta kao i negativne medijske natpise vezane uz bivšeg ministra unutarnjih poslova i potencijalnog novog predsjednika HDZ-a.

Kako doznajemo s diplomatima su razgovarali bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je javno podržao Karamarka u utrci za predsjednika HDZ-a kao i međunarodni tajnik i ključni čovjek za završetak pregovora s EU Davor Stier,  te bivši ministar i jedan od utjecajnijih hrvatskih diplomata Davor Božinović.

Kako neslužbeno doznajemo Karamarku je pomoć u predstavljanju međunarodnoj javnosti ponudio i Srećko Prusina, ravnatelj HDZ-ove Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta koji ima dobre kontakte s njemačkim demokršćanima.

Ni Bruxellesu, ni Berlinu a ni Washingtonu, a posebice vladajućim pučkim strankama u EU nije svejedno tko će za par godina biti novi potencijalni mandatar za sastavljanje konzervativne vlade. Očito da je diplomatska ofenziva urodila plodom, što nam je potvrdio i jedan visokopozicionirani diplomat jedne utjecajne europske države koji je o Karamarku pričao biranim riječima.

Iako su se neki od diplomata nakon medijskih natpisa zabrinuli kako bi HDZ pod vodstvom Karamarka mogao skrenuti još više u desno, kaže nam da su nakon posljednjih razgovora dobili jamstva kako je Karamarko političar koji bi mogao zatvoriti kriminalnu prošlost HDZ-a te reformirati taj pokret u modernu demokršćansku stranku.

Što god njegovi protivnici i politički neistomišljenici govorili o Karamarku, europski i američki dužnosnici imaju dobro mišljenje prvenstveno zbog rezultata koje je MUP dok mu je Karamarko bio na čelu postigao u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom. Ljudi bliski Karamarku koji su sudjelovali u razgovorima sa stranim diplomatima tvrde da je Karamarko u borbi protiv korupcije i kriminala intenzivno i uspješno surađivao s nizom međunarodnih institucija, pa je tako i stekao mnogobrojne međunarodne kontakte.

– Mnogi mu ne zaboravljaju ni hrabar potez istraga protiv gospodarskog kriminala još daleke 1995. zbog čega je došao na udar dijela struktura tadašnjeg HDZ-a, tvrdi naš izvor blizak Karamarku.

Međunarodnu zajednicu, priznaje nam naš sugovornik, inače visokopozicionirani diplomat jedne europske države, bilo je zabrinulo  Karamarkovo vraćanje u prošlost. Međutim, dodaje da vjeruju da Karamarko ima jasan, osuđujući stav prema svim totalitarizmima, uključujući ne samo fašizam već i komunizam.

I za aktualnu predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor u diplomatskim krugovima mogu se čuti  komplimenti ali – naš sugovornik smatra – kako je legitimno pitanje je li ona dosegla vrhunac svojih mogućnosti nakon što je dovela Hrvatsku pred vrata EU te nakon toga izgubila izbore. Strani diplomati s velikom pažnjom prate i ostale kandidate prije svega Darka Milinovića i Domagoja Miloševića. Dok su oko Milinovića rezervirani za Miloševića drže da je svoju kampanju ispravno vezao uz gospodarske programe no nisu, kaže naš sugovornik, sigurni da je to dovoljno za vođenje HDZ-a.

Autor: Dražen Klarić

Odgovori

Skip to content