Obraćanje generala Gotovine Žalbenom vijeću ICTY-a

‘Ne tvrdim da sam bio bezgrešan, ali se nadam da neću biti suđen zato što nisam bio savršen. Ako sam počinio pogreške tijekom svoga života, među kojima je i ona da se ne predam sudu, budite uvjereni da sam ja prvi koji zbog toga žali’, rekao je Gotovina pred sudskim vijećem u Haagu..

General Ante Gotovina obratio se u ponedjeljak na kraju rasprave u žalbenom postupku pred Haaškim sudom (ICTY), sucima i javnosti, prvi put od početka suđenja.

Tekst obraćanja generala Gotovine, donosimo u cjelosti u prijevodu s francuskog jezika:

‘Tijekom čitave svoje vojne karijere nastojao sam se ponašati dostojanstveno i časno i uvijek sam činio najbolje što sam mogao kao vojnik i kao časnik da zaštitim civile. Kao časnik ponosan sam na način na koji je provedena operacija Oluja.

Ponosan sam ne samo zato što smo pobijedili, nego zato što je šteta prema civilima i njihovoj imovini bila minimalna. Kao osoba, duboko žalim što su civili izgubili živote ili što su im kuće srušene nakon operacije. Ne mogu međutim odgovarati za ono što su drugi mogli učiniti ili su propustili učiniti dok sam se borio i vodio operacije u Bosni. Tijekom cijelog rata, povjeravani mi su teški zadaci i velika odgovornost. I danas sam uvjeren da sam obavio svoje zadaće najbolje što sam mogao. Kao čovjek, znam da je uvijek moguće gledati u prošlost i misliti da su se stvari mogle drukčije razvijati, ali kao zapovjednik tada nisam mogao to sagledati sa sadašnjeg vremenskog odmaka.

Tijekom operacije Oluja, bili smo u borbi na život i smrt s drugom vojnom silom kako bi oslobodili svoju zemlju, istodobno nastojeći čuvati živote svojih vojnika i civila.

Ne tvrdim da sam bio bezgrešan, ali se nadam da neću biti suđen zato što nisam bio savršen. Ako sam počinio pogreške tijekom svoga života, među kojima je i ona da se ne predam sudu, budite uvjereni da sam ja prvi koji zbog toga žali.

Čak i ako je moguće da pronađete da sam krivo prosudio, nećete kod mene naći nikakvu želju ili pristanak da netko, bio vojnik ili civil, bude ranjen, zlostavljan ili lišen svojih prava zato što je Srbin ili zato što pripada skupini različitoj od moje. Znam i drago mi je što znam da su moja djela tijekom operacije Oluja bila primjerena i da moje zapovjedi o tome svjedoče.

Ne tražim nikakvu uslugu od vas i ništa drugo što moji odvjetnici nisu od vas zatražili. Živim s uvjerenjem da su moji postupci bili konzistetni s postupcima časnog i vrijednog časnika koji je nastojao učiniti najbolje u iznimno teškim okolnostima. Ako ovo Vijeće preispita moja djela u tom kontekstu, bit ću u potpunosti zadovoljan i neću tražiti ništa više’.

 Hina

Odgovori

Skip to content