Domovinski rat: Embargo na uvoz oružja

Dana 25. rujna 1991. Vijeće sigurnosti (VS) UN-a prihvatilo je Rezoluciju 713 o uvođenju potpunog embarga na isporuku oružja i vojne opreme na područje Jugoslavije. Tim činom je VS UN-a podržalo agresiju na Republiku Hrvatsku jer je agresor imao oružja u izobilju, a RH je bila bez oružja. Pripremajući agresiju na Hrvatsku JNA je u svibnju 1990. godine oduzela oružje hrvatske teritorijalne obrane. Taj izdajnički čin uradili su komunisti koje je predvodio Ivica Račan.

Nakon zabrane uvoza oružja i opreme UN nije ni pokušao spriječiti agresiju na Republiku Hrvatsku niti zvjerstva koja je agresor počinio. 

U Hrvatskoj su se, po nalogu Beograda, pobunili Srbi i započeli oružanu pobunu protiv hrvatskog naroda. Pobuna je vođena iz Beograda odakle su stizali naoružani dobrovoljci, oružje i streljivo. JNA je oružjem teritorijalne obrane Hrvatske naoružala pobunjene Srbe i četnike.

Međunarodna zajednica je pokušala spriječiti raspad Jugoslavije i nije marila za hrvatske žrtve niti za razaranja gradova, naselja, sela, uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika, uništavanja bolnica i industrijskih postrojenja.

UN i EZ pokušale su spriječiti raspad komunističke Jugoslavije u kojoj su Srbi bili dominantni.  Zabranom uvoza oružja i vojne opreme UN je podržao srbijansku agresiju na Republiku Hrvatsku, nije ni pokušao spriječiti zločine agresora pa je Organizacija ujedinjenih naroda bila saučesnik pri zločinima u bivšoj Jugoslaviji. Postupak UN-a bio ju u suprotnosti s međunarodnim pravu.

Rezoluciju 713 podržao je Budimir Lončar, jugoslavenski ministar vanjskih poslova!

Foto: maxportal

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content