Ivanić i Dodik optužili službeno Sarajevo za “otvaranje pisma”

Politička kriza u Bosni i Hercegovini sve je dublja. Eskalirali su odnosi između Sarajeva i Banjaluke, nakon zahtjeva BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid a sve se to može odraziti na put ove države u Europsku uniju.

Nova je točka prijepora – sadržaj pisma koje je Haški sud poimenično poslalo svoj trojici članova Predsjedništva. Predsjedatelj Mladen Ivanić izjavio je da je pismo naslovljeno na njega netko otvorio prije negoli mu je dostavljeno.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu Ivanić je kazao kako je to vrhunac djelovanja paralelnih struktura vlasti u BiH, što opasno ugrožava funkcioniranje države u cjelini.

-Ovo što se zbiva prelazi sve mjere razuma. Moje pismo jedino je bilo otvoreno, a pisma (Bakiru) Izetbegoviću i (Draganu) Čoviću ostala su zatvorena. Ovo je neka vrsta silovanja nad ljudima iz reda srpskog naroda u tijelima vlasti BiH – kazao je Ivanić dodavši kako sada čeka rezultate istrage i nakon toga će zahtijevati “prave mjere”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je otvaranje pisma dokaz djelovanja paraobavještajnog bošnjačkog sustava.

-Mi koji živimo u Republici Srpskoj vrlo dobro znamo da je ratna obavještajana struktura Alije Izetbegovića AID danas pod kontrolom njegovog šefa obezbjeđenja ‘Osmice’, koji je na čelu OBE. Sve i jedan Srbin je praćen. Oni su stavili Tužilaštvo i sudove pod svoju kontrolu i danas samo progone Srbe i tuže ih kroz navodne pravosudne postupke i može se očekivati da će 10.marta dići optužnicu protiv funkcionera RS zbog podrške referendumu Danu Republike Srpske – rekao je Dodik, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

M.J./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content