SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Stari Grad (Hvar)

Stari Grad  (starogrčki Faros) je utemeljen 384 godine prije Krista.

 

Stari Grad je bogat povijesnim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj i burnoj prošlosti.  Može se vidjeti ostatke mozaika ugrađene u pločnike, ostatke rimskog ladanjskog sklopa, crkvu Sv. Ivana (najstariji i najznačajniji spomenik Starog Grada), tvrdalj (utvrđena vila pjesnika Petra Hektorovića, građena je 1520 sa brojnim natpisima na hrvatskom i latinskom jeziku), crkva Sv. Stjepana (građena je u 17 i 18 ), dominikanski samostan (građen 1482. godine.

Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika utemeljen je 1482. godine. U crkvi, ponovno sazidanoj 1896. godine, grob je velikog hrvatskog pjesnika Petra Hektorovića i njegove majke Katarine. Hektorovićevi stihovi na hrvatskom jeziku 16. stoljeća uklesani su nad ulaznim vratima u crkvu. Samostan posjeduje brojne umjetnine, veliku biblioteku s rukopisima i inkunabulama, a dio toga knjiškog blaga izložen je u muzeju samostana.

Gotička crkvica sv. Jerolima u Starom Gradu podignuta je uz more na sjeverozapadnom dijelu uvale. Sagrađena u 14. stoljeću….

Skip to content