Domovinski rat: Srpski zločin u Ivanovom Selu 21. rujna 1991. godine

Ivanovo Selo (lokalni naziv: Pemija, češki: Janova ves, njemački: Johannisdorf) naselje je u Republici Hrvatskoj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i najstarije je češko naselje u Hrvatskoj.

21. rujna 1991. velikosrbi su, nakon što su ušli u selo, pucali po stambenim objektima, palili gospodarske objekte te pljačkali imovinu. Nakon toga su prijeteći oružjem na središnjoj cesti u Ivanovom Selu poredali dvadesetak mještana da bi im služili kao živi zid tijekom borba s hrvatskim snagama. Hrvatske snage (ZNG) su u protunapadu uspjele osloboditi selo i natjerati četnike na povlačenje. No, četnici su pri povlačenju ubili jednoga civila, a potom ispalili topovsku granatu među civile koje su poredali nasred ceste kao živi zid. Još su jednu osobu odveli sa sobom kao taoca. Nešto poslije su ga ubili. Ubili su 7 osoba češke nacionalnosti, ranili 12, a jedna osoba se vodi kao nestala.

Ukupno je tijekom Domovinskoga rata u Ivanovu Selu poginulo 14 osoba, među kojima su i dvojica pripadnika Interventnoga voda iz Daruvara, te deseci ranjenih.

U svibnju 1994. godine četnici su upali u naselje Vukovije te zarobili nekoliko civila. Odveli su ih u Batinjsku Rijeku gdje su ih mučili i ubili. Troje njih uspjelo se spasiti i svjedočiti o zločinu.

Majka Blanka Petrovečki koja je posljednji put vidjela svoga sina Marijana za Veliku Gospu, 15. kolovoza 1991. godine, kazala je: „Moj 23-godišnji sin svojega nikada nije vidio. Samo je doznao da je rođen i dan poslije nestao…Znaju se imena njihovih otmičara. Šeću slobodno po Daruvaru i Pakracu i smiju nam se u lice.“

Kaznene prijave za počinjene zločine podnesene su 1992. i 1994. godine, ali zločinci nisu kažnjeni. Nisu dostupni hrvatskome pravosuđu jer se nalaze u Srbiji.

Tijekom Domovinskoga rata u Daruvaru i bližoj okolici poginulo je preko stotinu hrvatskih branitelja, policajaca i civila. Danas se još uvijek traga za dvadesetak branitelja i civila sa širega daruvarskog područja.

 (Vidi: https://www.vecernji.hr/vijesti/ubojice-nasih-sinova-hodaju-gradom-i-smiju-nam-se-u-lice-956577; stranica posjećena 18. 8. 2021.)

Izvori: HIC Hrvatski spomenar, HIC Kronologija Domovinskoga rata u zapadnoj Slavoniji, Zlatko Pinter, Petar Horvatić

Foto: Mapio.net

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content