OPREZ! UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Djeca žrtve ‘iračke Hirošime’, bitke u Falluji

ZABORAVLJENI AMERIČKI GENOCID U IRAKU    Karlos Zurutuza, nezavisni novinar istražio je zanemarenu priču u Iraku, deformiranu djecu rođenu nakon bitke u Falluji što je prozvao ‘iračkom Hirošimom’. Članak sadrži uznemirujuće fotografije i video teško bolesne djece.


    Photo: Zarutuza/M.V. |

Karlos Zurutuza, nezavisni novinar koji je i prije posjećivao Irak, Iran, Pakistan i Libiju,  objavio je šokantnu reportažu. Istražio je zanemarenu priču u Iraku, djecu žrtve posljedica razorne bitke u Falluji i dobio dopuštenje doktora i obitelji da fotografira bolesnu djecu. Zbog šokantnih paralela s deformiranom djecom rađanom nakon nuklearnih napada na Hiroshimu i Nasaki prozvao je priču ‘iračkom Hirošimom’.

Britanci zgroženi ‘pretjeranim granatiranjem’

Falluja je uništena u poznatoj bitci 2004. godine. Zapravo su postojale dvije bitke, a druga je bila velikih razmjera. Falluja je smatrana uporištem al-Quaede pa su je koalicijske snage odlučile zauzeti nakon ubojstva i spaljivanja četvero pripadnika američke sigurnosne tvrtke Blackwater.

Pri zauzimanju su korištene supstance poput bijelog fosfora za osvjetljavanje meta (što je u početku poricano). Bijeli fosfor gori na temperaturi koja topi metal. SAD poriče da je korištena municija sa osiromašenim uranom prilikom bitke iako se sumnja i na to. Štoviše, iz samog NATO saveza potekao je poziv za istragom o njegovoj mogućoj uporabi.

>>>  >>>’Krokodil: droga od koje se meso guli s kosti’

Iz izvještaja se vidi da su američki zapovjednici smatrali Falluju depopuliranom zonom pa su naređivali obilne artiljerske udare. Britanski zapovjednici bili su zgroženi prekomjernim granatiranjem. Britanski brigardir Nigel Aylwin-Foster izjavio je da je prilikom pripremnih stadija ispaljeno preko 40 155mm granata u mali sektor grada, a američki zapovjednik nije taj čin niti spomenuo u svom izvještaju jer se radilo o ‘nevažnom detalju’. Foster smatra da su ‘koristili novi tip oružja protiv zgrada koji probija zidove i ubija sve unutra’. Drugim riječima, najvjerojatnije se radi o municiji koja sadrži osiromašeni uran.

Bolesna djeca o kojoj nitko ne želi govoriti

Od tada je rođena prva generacija djece nakon invazije i stope deformiteta, raka i leukemije su abnormalno visoke i u daljnjem porastu. Falluja je sunitski grad kojemu je trenutno nadležna šiitska politička garnitura što problem čini još većim. Nevladine organizacije radije financiraju putovanja djece u bolnice u Iranu, Jordanu i Siriji jer su jedine potpuno funkcionalne bolnice u zemlji u Bagdadu. Inače, inicijator tog projekta je otac dvoje djece rođene s rakom.

Još od 2005. irački doktori govore o ogromnom povećanju broja djece rođene s ozbiljnim defektima, uključujući dvoglavu djevojčicu, suvišne udove i djelomično paralizu. Prema izvještaju iz 2010. godine, stopa oboljenja od raka povećala se 4 puta među odraslima, a čak 12 puta među djecom ispod 14 godina. Infantilni mortalitet je osam puta viši od onog u Kuvajtu i četiri puta od onog u Jordanu.

Studija: Falluja ‘gore od Hirošime’

Studija doktora Busbya, Malaka Hamdana i Entesara Ariabija ‘Rak, dječja smrtnost i omjer spolova u Falluji, Irak 2005.-2009.’ potvrđuje anegdotalne priče o porastu raka i defekata u djece. Tim od 11 istraživača je u siječnju i veljači 2010. posjetio 711 domova u Falluji. Pritom su se susreli s otporom stanovnika jer je državna televizija izvijestila da je u tijeku teroristička akcija popisivanja civila te da će biti uhićen svatko tko odgovori na pitanja.

Infantilni mortalitet u Falluji je 80 na 1000 rođene djece u usporedbi s 19 u Egiptu ili 17 u Jordanu. Međutim, studija navodi i da su tipovi rakova ‘slični onima u preživjelih stanovnika Hirošime koji su izloženi ionizirajućoj radijaciji iz bombi i urana u otpadu’.

Nalazi govore o povećanju  učestalost leukemije od 38 puta, 10 puta većoj pojavi raka dojki i značajnim povećanjima pojave limfoma i moždanih tumora u odraslih. Busby je naznačio da ga je zgrozila ova učestalost (u Hirošimi je povećanje učestalosti leukemije iznosilo 17 puta) koja raste mnogo brže nakon one zabilježene u Hirošimi, iako je to možda i rezultat bolje medicinske pripremljenosti.

Promijenio se i omjer rađanja dječaka i djevojčica pa je broj rođene muške djece opao za 18% od 2005. Genetska šteta više utječe na mušku djecu što je zapaženo i Hirošimi i Nagasakiju.

Irak bez bolnica

SAD je prilikom obnove gradio nove bolnice, no i to je bio katastrofalno planiran posao. Nova bolnica u Basri, čiju izgradnju je potaknula Laura Bush izgleda predivno no nije opremljena radioterapijskom opremom. Kada je kupljena, preko godinu dana je potrošena na odluku tko će platiti troškove njenog vođenja. Oprema je dobivena tek nakon 16 mjeseci, a i tada je manjkao pribor za njeno postavljanje. Navodno i danas stoji u skladištu.

Problem pojačava i siromaštvo jer mnoge obitelji ne mogu si priuštiti niti putovanje do bolnice, a tu je i pitanje sramote. Djeca se često ostavljaju u bolnicama, a ako uz njih ostanu i majke, dolazi do raspada obitelji. Zurutuza se nada ovom reportažom ukazati na ovaj sramotni problem kako bi se pomoglo postojećoj, ali i budućoj teško bolesnoj djeci.

Autor: G.M.| dnevno.hr

Odgovori

Skip to content