Priopćenje za javnost Hrvatske udruge Benedikt o održavanju Gay pride-a u Splitu

Posljednjih tjedana i mjeseci splitska i šira javnost okupirana je i bombardirana informacijama o održavanju Gay pride-a u Splitu 9. lipnja 2012. godine. Građani Splita postali su taoci navedenog događaja i svega što se vezuje uz njega, a nitko ne govori i ne ističe stvarne probleme grada Splita, od nezaposlenosti do urušavanja gospodarstva. Nekoliko dana pred održavanje sporne povorke u Splitu eskalirao je sukob protivnika i pobornika održavanja iste. Kroz medije se provlači nekoliko spornih pitanja oko organizacije Gay pride-a, a posebno se ističu troškovi organizacije i ruta kojom će povorka ići. Organizatori javnom povorkom ulicama centra grada žele se izboriti za bolji zakonski status homoseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj, a u tome im značajnu podršku pružaju vladajući političari i brojni novinari i medijske kuće.

Smatramo da treba uvažavati svaku osobu i njezin izbor pa i po pitanju seksualnosti, ali da homoseksualnost nije nešto što je za javno reklamiranje jer to nije u skladu s tradicijom, kulturom i običajima hrvatskog društva, a posebno se ne uklapa u vjerska načela kršćanske religije kojoj pripada većina građana naše domovine. Navedenu povorku velikim dijelom neće činiti građani Republike Hrvatske već strani državljani te se postavlja pitanje tko stoji iza organizacije događaja za koji se unaprijed zna kako će isprovocirati dobar dio građana Splita.

Homoseksualne osobe imaju pravo da se izbore za bolji zakonski status, ali ne bi trebale očekivati ona prava koja ugrožavaju obitelj i dovode u pitanje temeljne društvene vrijednosti i vrijednosti na kojima počiva i utemeljena je naša država. Javne povorke s predumišljajem da se izazove revolt većine građana grada Splita, koji ne razmišljaju kao manjina, nisu način na koji se bilo koja manjinska skupina treba boriti za svoja prava i oni koji toleriraju takvo nešto nikako ne čine dobro za bolju budućnost te manjinske skupine.

Političari koji se trude što više i glasnije podržati održavanje Gay pride-a u Splitu svojim činom su se pokazali kao licemjeri i ujedno kao oni koji ne poznaju vlastite građane i temelje i običaje društva koje vode. Licemjerni su jer će se pridružiti u povorku, a nisi to činili i ne čine kada su na ulici radnici koji gube svoje radno mjesto ili pak koji štrajkaju jer im je netko uništio poduzeće ili mjesecima nisu primili plaću. To pokazuje da nisu vjerodostojni i principijelni kada je u pitanju podrška ugroženim pojedincima ili skupinama već im je jedino bitno sve što je na zapadu aktualno što bolje sprovesti u našoj domovini bez obzira ima li to utemeljenja u našoj stvarnosti. Na djelu imamo i licemjernu toleranciju dijela novinara i političara koji podržavaju održavanje Gay pride-a jer upravo oni svojim govorom i pisanjem pokazuju izrazitu netrepeljivost i netoleranciju prema većini koja ne razmišlja kao oni.

Nedopustivo je kako se ovih dana ministrica vanjskih poslova ponijela prema ženama silovanim u Domovinskom ratu, a sve s ciljem kako bi svojim nastupom na Gay pride-u ostavila što bolji dojam prema Europskoj uniji. Nijedan hrvatski političar nema pravo izrugivati i dovoditi u pitanje temeljne vrijednosti hrvatskog društva i obitelji ni zbog čega, a najmanje zbog našeg sutrašnjeg članstva u Europskoj uniji. Ako je to tako onda se mi kao država i društvo ne uklapamo u asocijaciju kao što je Europska unija. Hrvatska je država u kojoj većina građana dijeli kršćanske vrijednosti, a sigurno je da u njoj svatko ima pravo na slobodni izbor te se ničim ne smije ugrožavati dostojanstvo nijednog čovjeka.

Ovogodišnji Gay pride u Splitu je dobio dozvolu za održavanje i povorka će se održati ulicama koje su predviđene uključivši i Rivu. Građani Splita ne smiju reagirati mržnjom i netrepeljivošću prema ljudima koji će biti u povorci te moraju pokazati kako imaju razumijevanja i za ljude koji ne dijele njihove vrijednosti i način života te kako žive u skladu s kršćanskim i drugim vrijednostima na koje se pozivaju.

Pozivamo sve građane grada Splita da na dan povorke žive svoju svakodnevnicu i da se ne okupljaju organizirano na Rivi već da sa svojim obiteljima provedu dan i iskoriste ga na najbolji način i na drugim mjestima u gradu ili okolici ili pak u svom obiteljskom domu. Većina građana grada Splita mora pokazati svojim ponašanjem toga dana da, iako se ne slaže s ljudima u povorci niti odobrava njihovo ponašanje, poštuje čovjeka i njegov izbor, a osuđuje eventualno grešno ponašanje i čine vezane uz taj osobni izbor. Nemojmo dopustiti da ovogodišnji Gay pride do te mjere isprovocira naše građane koji se u tom trenutku budu nalazili na splitskim ulicama i Rivi da damo povoda novinarima i političarima da pišu i govore o Splitu kao o gradu slučaju. Dostojanstvenim ponašanjem pokažimo kako znamo odgovoriti, na miran i uljudan način, na sve provokacije društvenih skupina koje provode život koji nije u skladu s našim životnim stavovima i načinom života.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content