11 ruskih ratnih brodova plovi prema Siriji – direktna poruka SAD-u i zemljama u regiji

Ruske vlasti su potvrdile kako čak 11 ratnih brodova – iz 3 flote – kreće prema Siriji, dio će se usidriti u sirijskoj luci Tartus.

The New York Times prenosi kako je ovo “najveća demonstracija ruske vojne moći u regiji još od početka sirijskog konflikta prije 17 mjeseci”. Ističe se kako barem polovica ratnih brodova koji plove prema Siriji i istočnom Mediteranu mogu nositi i po nekoliko stotina marinaca.

Ovo je najdirektniji angažman ruske vojske po pitanju aktualne krize u Siriji, NYT prenosi kako se ovim potezom “Rusija pozicionira kao sve odlučniji pregovarač u rješavanju sirijske krize”. Ključna lokacija je sirijska luka Tartus – jedina ruska vojna baza izvan granica bivšeg Sovjetskog Saveza.
Posljednjih tjedana se mnogo spekuliralo o mogućnosti slanja ruskih brodova u more ispred Sirije, danas su te informacije i službeno potvrđene. No, nije se očekivalo ovoliki angažman, mnogi su smatrali kako će Rusija poslati tek nekoliko brodova. NYT jutros piše kako “neuobičajeno velika snaga najavljena u utorak je ujedno i poruka, ne samo regiji, već i SAD-u i državama koje podupiru pobunjenike koji nastoje svrgnuti sirijskog predsjednika, Bashar al-Assada”.

Značajna ruska prisutnost odgoditi će, možda i zaustaviti, svaki pokušaj zapadne vojne intervencije u Siriji. Ruska objava o slanju brodova u teritorij već je kratko prokomentirana i u Washingtonu. “Rusija ima morsku bazu za nabavu i održavanje u sirijskoj luci Tartus. Nemamo razloga vjerovati kako je ovaj potez nešto neuobičajeno, no, za više detalja morati ćete se obratiti ruskoj vladi”, rekao je Tommy Vietor, glasnogovornik američkog Vijeća za Nacionalnu Sigurnost.

U službenoj izjavi ruskog ministarstva obrane ističe se kako su brodovi krenuli iz tri flote: iz Sjevernog, Baltičkog i Crnog mora. U izjavi se također navodi kako se u skupini brodova nalaze i brodovi za iskrcavanje marinaca: Nikolaj Filčenkov i Cezar Kunikov. Ruska agencija Interfax navodi kako će eskortni brod, Smetlivy, pristati u Tartusu za 3 dana nakon što je isplovio iz crnomorske luke Sevastopolj.
Na putu je i kontingent iz Arktičkog Oceana koji je krenuo iz baze Severomorsk, koja se nalazi na fjordu Murmansk, toj skupini će trebati neko vrijeme da stigne do Mediterana. U konvoju koji se kreće prema Siriji je i anti-podmornički brod, Admiral Čabanenko.

Politička situacija

Angažman ruskih vojnih brodova dolazi u ključnom trenutku za sirijsku krizu. Naime, specijalni UN izaslanik za mirovni proces, Kofi Annan, po prvi puta je krenuo u direktnu kontru striktnim naputcima iz Washingtona. SAD su žestoko reagirali na svaki pokušaj uključivanja Irana u pregovore vezane uz Siriji, no, Kofi Annan je ipak posjetio jučer Teheran i objavio kako “Iran mora biti dio rješenja”. Ovaj detalj je itekako značajan u cijelom procesu rješavanja krize. U isto vrijeme, predstavnici sirijske opozicije u egzilu – Sirijsko Nacionalno Vijeće (SNC) – otputovalo je u Moskvu na pregovore s ruskim dužnosnicima.
Nije tajna kako opozicija najveći “vjetar u leđa” dobiva na temelju spekulacija kako bi se zapadna vojna intervencija ipak mogla desiti. No, sada kada shvate da Rusija to neće dopustiti, daleko su veće mogućnosti da će napokon pristati na dijalog sa sirijskim vlastima. U protivnome riskiraju da njihov politički i vojni angažman doživi apsolutni slom. S druge strane, sirijske vlasti spremne su na pregovore i ideju o zajedničkoj nacionalnoj vladi.

Drugi važan detalj je činjenica da je Kofi Annan nesporedno nakon posjete Teheranu otputovao za Bagdad gdje se sastao s visokim iračkim dužnosnicima. Službeni Irak do sada je bio neutralan po pitanju događanja u Siriji, no, već se osjeća sve veća nervoza s njihove strane i strah da bi destabilizacija Sirije mogla dovesti do velikih problema i na njihovom teritoriju. Podrška Teherana i Bagdada za mirno okončanje sirijske krize je ključna, pogotovo ukoliko se njihovi stavovi podignu na višu razinu u tzv. “međunarodnoj zajednici” – to je posao koji u ovome trenutku može obaviti samo Kofi Annan. Rusija je dala glasnu potporu planu da se Iran uključi u aktualne pregovore.

Nadalje, prije putovanja u Teheran, Annan se sastao s Bashar al-Assadom u Damasku. Na konferenciji u Iranu iznio je nekoliko važnih detalja s tog sastanka.
“Assad je predložio da se krene s pristupom od ‘dna prema vrhu’ na način da se prvo zaustavi ekstremno nasilje u pojedinim četvrtima i onda – korak po korak – da se gradi na tom temelju sve dok se ne prekine nasilje diljem zemlje”, rekao je Annan.
Komentar je zanimljiv iz perspektive razvoja krize, jer kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije i očitije kako pobunjenici operiraju isključivo na temelju ilegalnog oružja i financiranja od strane stranih sila. Upravo s tim prolazom vremena, UN je također pod sve većim pritiskom da prihvati već dugo poznate činjenice koje se odvijaju na samom terenu. Annan još uvijek nije stigao do te faze da javno prozove pojedine države zbog ilegalnog podupiranja sirijskih pobunjenika, ali kreće se prema tome.

U UN-u se upravo događa još jedan važan čin – Rusija je najavila kako će predložiti svoju UN rezoluciju o Siriji. Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u, Igor Pankin, već je potvrdio kako je nacrt rezolucije poslan na 14 zastupnika UN Vijeća Sigurnosti. Prema rezoluciji neće se stavljati nikakve sankcije protiv Damaska, a cilj je produžiti rad UN-ove misije. Podsjetimo, UN mirovna misija u Siriji službeno završava 20. ovoga mjeseca – tj. nakon 90 dana od početka.

izvor(i): The New York Times | RT | Itar-Tass | Press TV | advance

Odgovori

Skip to content