Jasenovac i Bleiburg su mjerljive tragedije za razliku od MPO-a

NOVODOBNA STRATIŠTA HRVATSKOG NARODA Kada Jelić govori o bračnim parovima koji se bore s neplodnošću kaže kako ‘suosjeća s obiteljima bez djece ali govorimo o ljudskim životima, a težnja za životom u tom zakonu sije smrt, što je krajnje neprihvatljivo’.

Autor: Marko Šuto|
Photo: Pixsell |

U utorak, 10. srpnja, gradonačelnik Karlovca i potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić usporedio je prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ministra Rajka Ostojića s najsramotnijim epizodama hrvatskog naroda Jasenovcem i Bleiburgom. Kako danas saznajemo od samog Jelića nije bilo značajnih reakcija na ovu izjavu usprkos tome što navedeni događaji i izjave o njima u pravilu uvijek izazivaju burne polemike. Potvrđuje svoja stajališta i dodaje da su ‘Jasenovac i Bleiburg mjerljive tragedije’ za razliku od medicinski potpomognute oplodnje ‘kojoj se broj žrtava neće ni znati’.

Sve što je na jučerašnjoj konferenciji za medije iskazao, rekao je iz ‘dubokog uvjerenja’ i smatra da je ‘stvar ozbiljna i ne bi trebala biti pitanje dnevne politike’. Kritizira brzinu kojom se zakon namjerava donijeti prije ljetne stanke rada Sabora.

Kada govori o bračnim parovima koji se bore s neplodnošću kaže kako ‘suosjeća s obiteljima bez djece ali govorimo o ljudskim životima, a težnja za životom u tom zakonu sije smrt, što je krajnje neprihvatljivo’.

Na pitanje koji ishod glasovanja očekuje i postoji li mogućnost da će i iz redova SDP-a možda netko glasati protiv ovakvog zakon potpredsjednik HDZ-a odgovara kako ne zna kakav će biti ishod ali apelira na savjest svih zastupnika i nada se kako se zakon ipak neće izglasati jer ‘kao što i u HDZ-u ima onih koji se izjašnjavaju kao agnostici, tako i u SDP-u i na ljevici ima vjernika, a oni koji ne vjeruju nikako nisu inferiorni vjernicima’.

‘Život od začeća do prirodne smrti treba čuvati’

U srijedu je u crkvi Sv. Marka na Gornjem Gradu započelo molitveno trodnevlje koje vjernicima služi kako bi se molili za neizglasavanje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Dolazak su navodno najavili i neki saborski zastupnici. Na pitanje hoće li i sam Jelić biti među njima i koji će mu se zastupnici pridružiti u toj namjeri odgovara:

– Ne isključujem mogućnost odlaska u crkvu Sv. Marka ali ne znam tko od kolega zastupnika namjerava ići.

>>>

Desetero začete djece morate ubiti da bi se rodilo jedno – za koje ćete se odlučiti?



No, kao vjernik molitva mu je ‘modus vivendi’, a kao gradonačelnik Karlovca spominje udrugu za promicanje vrijednosti i poštivanja dara života ‘Gabrijel’ koja je u suradnji s Centrom za nerođeni život ‘Betlehem’ i karlovačkom gradskom tvrtkom ‘Zelenilo’ postavila prvi spomenik nerođenoj djeci.

Kao i Vladin prijedlog zakona smatra kako bi se u svakom slučaju ‘trebalo revidirati i Milinovićev zakon’. Život od začeća do prirodne smrti treba čuvati, kritizira sveprisutni materijalizam jer smatra da ‘ne postoji samo ono što možemo okom vidjeti, već i ono što je oku nevidljivo kao npr. misao. Embrij ne možemo vidjeti ali to ne znači da ne postoji i da nije dijete’.

Kaže kako se treba voditi otvorena rasprava o ovom pitanju, a ne žuriti s donošenjem zakona koji je loš.

Zakon koji djecu naziva ‘viškovima’ i koji želi parovima koji se bore s neplodnošću omogućiti dobivanje ‘zdrave’ djece vrlo je upitan. Usporedba s tragičnim mjestima kao što su Jasenovac ili Bleiburg stoje, a još gora je činjenica kako se pravi broj žrtava nikada neće moći saznati jer će u slučaju izglasavanja zakona taj broj konstantno rasti sve dok neka buduća vlada odluči prekinuti najnoviju tragediju hrvatskoga naroda.

Marko Šuto/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content