Nano čestice zlata mogu odmotati zavojnice DNK

Znanstveno istraživanje koje je načinjeno na Sveučilištu Sjeverne Caroline pokušalo je identificirati bolje metode pakiranja genetičkog materijala

koje bi pomoglo u ostvarivanju boljih istraživanja genetskih terapija i elektronike bazirane na DNK. Između ostalog otkrili su da nano čestice zlata mogu odmotati DNK strukturu.

Metoda genetske terapije se koristi za određene specifične bolesti u kojima se modificira DNK. Istraživači su otkrili kako se duple zavojnice DNK mogu „otpakirati“ uz pomoć korištenja pozitivno nabijenih nano čestica zlata.

Zlatne nano čestice dijametra veličine 1,5nm (nano metara) se ubace u otopinu u kojoj se nalaze ovojnice DNK. Prije samog dodavanja nano čestica zlata, znanstvenici su ih obložili organskim molekulama koje se nazivaju ligande.

Ligande su pozitivno nabijene i hidrofobne. DNK je uvijek negativno nabijena, tako se DNK i ligandama obložene zlatne nano čestice privlače i stvaraju kompleksne paketiće. Pa ipak, hidrofobne ligande koje odbijaju vodu se spajaju međusobno. To omogućava da se nano čestice spajaju u klastere, što na koncu dovodi do odmotavanja duplih zavojnica DNK koje su se spojile sa zlatnim nano česticama.

Doktorica Yaroslava Yingling – asistent profesora na UNC za znanost o materijalima i inženjeringu, ko autorica ove studije i znanstvenog rada koje je nastao zahvaljujući rezultatima istraživanja – je objasnila koliko je važno stvaranje materijala nalik ligandama koji bi uspješno odmotavali DNK uz održavanje njenog strukturnog identiteta.

Elektronika koja se bazira na DNK je grana znanosti koja je tek u začeću, njen zadatak je stvaranje elektroničkih uređaja nano veličina koji bi koristili DNK kao svoj gradivni materijal. Sve to uključuje i procese spajanja nano čestica metala s DNK. Ovo istraživanje će omogućiti znanstvenicima da detaljno izuče mogućnosti ovakvih nano čestica kako bi se izbjegao bilo kakav utjecaj na strukturni integritet DNK.

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Odgovori

Skip to content