Pokopana 42. eshumirana tijela: Što znači pola stoljeća šutnje o zločinu?

U prigodi pokopa 42 žrtve drugog svjetskog rata i poraća, eshumirane iz masovnih grobnica na području ove općine, koje su 29. srpnja, jučer pokopane u Širokom Brijegu, u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke govorio je predsjednik Zdenko Ćosić a u ime općine Široki Brijeg načelnik Miro Kraljević. Prigodne govore prenosimo u cijelosti.

Prigodni govor Zdenka Ćosića:

“Možda bi u ovom trenutku najbolje bilo šutjeti: ne narušavati svetu tišinu smrti?

Nalazimo se uz posmrtne ostatke žrtava o kojima se šutjelo pola stoljeća, zato trebamo govoriti.

Pola stoljeća zadane tišine koju su nadzirale komunističke sile mržnje. Ni imena žrtvama ne znamo, jer su im zločinci dodijelili zajedničko ime – „neprijatelji poretka“.

U grob ih spuštamo nakon više od pola stoljeća jer im je oduzeto pravo na dostojanstvo u smrti a njihovim obiteljima pravo na spomen.

Po jamama i šumama razbacane, kao molekule prošlosti, da nikada više ne budu utkane u našu sadašnjost, tu su sad pred nama kao uskrsle, polomljene, mučene i žicom vezane kosti, tu su pred nama 42 lubanje s rupom na potiljku kao neizbrisivim pečatom nečovjeka i antikrista.

Zločinci koji su htjeli izbrisati svaki trag ljubavi, ostavili su svoj neizbrisiv trag mržnje.

Poredak zla označio ih je kao bezvrijedne, kao brojeve, ne ljude – bili su ništa, o njima se moglo šutjeti ili govoriti s prezirom i mržnjom.

Što znači pola stoljeća zadane šutnje o zločinu?

Svi naši domoljubi, progonjeni ili ubijani kroz stoljeća do današnjih dana, svi su oni sudionici jednog vremena i jednog Domovinskog boja!  Što vrijeme uopće znači u sintezi nacionalne težnje za slobodom!?

Što znači zabraniti sjećanje na oca kad je duboko u sjećanju sina balzamirana uspomena na njega!?

Što znači zabraniti imena, uništiti matice i popise ubijenih domoljuba, kad je u samo jednoj riječi sažet sveti registar svih njihovih imena – Domovina!?

Danas kad njihova patnja lebdi svuda oko nas, kad njihove duše ulaze u naše živote, odajemo im najdublje poštovanje i častimo ih svojim molitvama.

A savjest nam nezaustavljivo nameće pitanje: Jesmo li izvršili oporuku što su nam je ostavili? Odajemo li čista srca počast žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, dok prihvaćamo nijemo promatrati kako nam danas obeščašćuju heroje Domovinskog rata?

Budimo tihi u molitvi za duše mrtvih a podignimo glas u zahtjevu za prava živih.

Bože, budi nam u tome pomoćnik!”, kazao je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

Miro Kraljević: Pozivamo institucije da donesu potrebne zakone kojima će se omogućiti lustracija sluga komunista i cjelokupnog sustava komunizma

Prigodnim slovom obratio se i općinski načelnik Miro Kraljević, čiji govor također prenosimo u cijelosti:

“Tužni, ali ponosni zbore, dame i gospodo!

Ovaj današnji skup po svojoj bi naravi trebao biti tužan zbog pronalaska i pokapanja 42 žrtve teškoga partizansko-komunističkog zločina s prostora Širokog Brijega. Međutim, ovaj skup ispunjava nas i drukčijim osjećajima. Ponosni smo što, punih 67 godina nakon njihova stradanja, te polustoljetnog nijekanja i prešućivanja, možemo na civiliziran i katolički način, svojstven stogodišnjoj hrvatskoj uljudbi, obaviti pokop njihovih tjelesnih ostataka.

Naše općinsko Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svj. rata i poraća obavilo dobar posao, te je u svom je dosadašnjem radu prikupilo podatke više od 150 prikrivenih grobišta-stratišta u kojima se, prema izjavama svjedoka, nalazi između 350 i 400 tijela žrtava.

Ako ovome dodamo da samo općina Široki Brijeg ima preko 2200 žrtava koje su pobijene u II. svj. ratu i poraću na Bleiburgu i nebrojenim Križnim putovima, onda to zorno govori o razmjerima narodnog pogromu u Širokom Brijegu. Zato sam osobno, kao Općinski načelnik, zajedno s Općinskim vijećem Široki Brijeg, prihvatio inicijativu za utemeljenje Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svj. rata i poraća Općine Široki Brijeg, koje sustavno rješava ova bolna pitanja iz naše ne tako davne prošlosti, a rezultate vidimo i danas ovdje pred nama. U tom smislu ću i dalje, koliko bude u mojoj moći, davati svekoliku potporu u radu našega općinskog Povjerenstva.

Europa kojoj težimo, davno je svoje rekla! U tri svoje rezolucije iz 1996., 2006. i 2009. godine, pozvala je sve svoje članice, dakle i Hrvatsku, ali i BiH, da: – ponovno ocijene i osude komunizam, – istraže njegove zločine i žrtve, – procesuiraju zločince, – ispričaju se obiteljima žrtava i pol. zatvorenicima, te ima daju moralnu, političku, financijsku i svaku drugu zadovoljštinu.

U tom smislu i općina Široki Brijeg ove je godine „7 veljače“ proglasila Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk (umjesto nekadašnjeg Dana oslobođenja), po uzoru na 23. kolovoza, Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, čime je Široki Brijeg pokazao jednak odnos prema svim stradalinicima iz našeg naroda.

S ovog mjesta pozivamo županijske, entitetske i državne institucije da donesu potrebne zakone kojima će se omogućiti lustracija sluga komunista i cjelokupnog sustava komunizma, odnosno dekomunizacija bh. i hrvatskog društva, što je i europski zahtjev.

I evo, na samom kraju, želim se posebno zahvaliti Vicepostulaturi postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s fra Miljenkom Stojićem, na svekolikoj potpori Povjerenstvu u njegovu radu na ovom humanom projektu.

Uz zahvalu svima vama koji ste došli na ovaj jedinstveni ispraćaj žrtava partizansko-komunističkog bezumlja (prvi ovakav u BiH, Hrvatskoj, ali i Sloveniji), pozivam vas u ime općine Široki Brijeg, da na dostojanstven način obavimo ovaj ispraćaj i pokop, jer njihove „Kosti smiraj traže“. Ove žrtve to sigurno zaslužuju., jer ako nisu imale pravo na život, dajmo im barem pravo na grob. Počivali u miru Božjem!”, kazao je općinski načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

M.B./hrsvijet

Odgovori

Skip to content