Prlić, Stojić, Petković i Ćorić pisali obitelji generala Praljka: Njegov čin povijesnog je značenja

Nakon što mu je potvrđena kazna general Slobodan Praljak počinio je protestno samoubojstvo u Haagu. Njegovi su suborci dva dana kasnije napisali pismo obitelji Praljak, a koje je sada izašlo u javnost, prenosi Večernji list.

“U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne”, piše na početku.

“Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruirala tijela ovog ad hoc Suda”, nastavlja se dalje u pismu.

Nakon toga slijedi prvotno citirani ulomak, a potom još dva paragrafa. Žrtve ratnih zločina koji su bili predmet optužnice i suđenja u pismu se ne spominju.

“Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.” “Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, završava pismo.

Izvor: Večernji list; Foto: fah

Odgovori

Skip to content