Tiskovna konferencija biskupa Mile Bogovića pred Dan hrvatskih mučenika

„Mi nećemo slaviti ničiju pušku, ni pobjednika ni poraženih, već i dalje želimo slaviti križ”.

U srijedu 22. kolovoza održana je u biskupskom ordinarijatu u Gospiću konferencija za tisak biskupa Mile Bogovića a uoči subotnje proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini a koja se prvi puta slavi u novom terminu, zadnje subote u kolovozu između Dana žrtava totalitarnih režima i dana Krbavske bitke. Biskup je najavio subotnje misno slavlje, stanje s daljim razvojem svetišta, predstavio je novi broj glasila za hrvatski martirologij Hrvatsku vjernost i novi kalendar hrvatskih mučenika.

Projekt Crkve hrvatskih mučenika nije samo izgradnja crkve, već ideja i vizija boljeg života nas i čitave domovine, istaknuo je u svom obraćanju biskup Bogović te pojasnio zašto je došlo do promjene datuma obilježavanja Dana hrvatskih mučenika. „Mi nećemo slaviti ničiju pušku nego i dalje križ, ni pušku pobjednika ni poraženih, već i dalje želimo slaviti križ. To je naša hrvatska vjernost zbog čega smo tako nazvali i naš časopis, donedavno samo glasilo CHM a odnedavno i glasilo za martirologij pri HBK i BK BiH. To je zapravo novi korak u projektu CHM.

Nova Hrvatska vjernost je glasilo Povjerenstva za hrvatske mučenike i donosi sažetke međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 25. i 26. travnja ove godine. List će i dalje pratiti djelatnost oko CHM i Ureda za komunističke zločine. Predstavljajući ovogodišnjeg predvoditelja slavlja gradišćanskog Hrvata biskupa Egidija Živkovića, kao i kalendar hrvatskih mučenika za narednu godinu, ideja koja ih spaja je križ krbavskih biskupa. Na prijedlog gradišćanskih Hrvata on je uzet kao simbol iseljene Hrvatske i kao simbol okupljanja Hrvata, u čemu će simbolički doprinos dati i biskup Živković kao predvoditelj slavlja. Križ kao simbol zajedništava smo uzeli u ovo vrijeme kadsa nam neki opet stavljaju pušku kao simbol stvaranja svog zajedništva, zaključio je biskup Bogfović. Predstavio je i križni put koji će započeti u 9 sati na Krbavskom polju. Od građevinskih zahvata biskup je istaknuo jedinu novost, izgradnju ulaza na plato ispred crkve, dok slijede radovi oko memorijalnog parka.

O tehničkim detaljima slavlja na Udbini govorio je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj.

Biskupovo priopćenje za javnost

Crkva hrvatskih mučenika, kao zgrada je napravljena, i što reći drugo nego: „Idite u crkvu!“ Međutim, nije sve tek u tome. Projekt ne sadrži samo izgradnju crkve. On želi biti sveprisutna ideja, vizija, nazor. Želi biti kvasac koji iznutra potiče novu kvalitetu društva. To se ne dovršava. CHM, sa svime drugim što je u projektu da se izgradi i osmisli, treba poslužiti kao svjedok duhovne poruke koja iza toga stoji.
Ove godine proslava Dana hrvatskih mučenika ima sve ono što je imala prije, ali ima neke dodatne naglaske.
Do sada smo govorili o proslavi Dana hrvatskih mučenika. Od sada će to biti povezano i s obilježavanjem Dana žrtava totalitarnih režima. Crkva u Hrvata na Udbini će svečano obilježiti taj Dan. Dakako, to obilježavanje imat će vjerničku i crkvenu dimenziju. Mi nećemo slaviti ničiju pušku nego i dalje ostaje križ ono čime ćemo se hvaliti. Ni pušku pobjednika ni poraženih. To je naša hrvatska vjernost. Zato smo tim imenom nazvali i časopis koji smo i za ovu proslavu objavili. Ističemo vjernost u čašćenju križa ponesenog za drugoga.

Paralelno, dakle,
ide i duhovna gradnja.

Pri HBK i BK BiH osnovana je Komisija (povjerenstvo) za hrvatske mučenike (martirologij). To je zapravo novi korak u projektu CHM. To Povjerenstvo uzelo je Hrvatsku vjernost za svoje glasilo tako da je već broj koji je pred vama složen u tom duhu. Kada u duhu križa prosuđujemo, naći ćemo pobjednike među mrtvima na bojnom polju i bačenima u jamu. Na taj način održan je međunarodni znanstveni skup u Zagrebu 25. i 26. travnja. Ovaj broj Hrvatske vjernosti donosi popularne i sažete prikaze s toga skupa. Dakako da je prisutna i djelatnost vezana uz CHM (i Ured za komunističke zločine).

Križ na kalendaru (povez: vidi plakat)

Prisutnost biskupa gradišćanskih Hrvata kao voditelja slavlja bila je poticaj da se kao ovogodišnja misao vodilja uzme raseljenost Hrvata i način njihova duhovnog objedinjavanja. To je tema kalendara „Hrvatski mučenici“ za iduću 2013. godinu. Za svaki mjesec imamo slikom i tekstom prikazanu neku državu (ili kontinent) u kojoj je prisutna ta „iseljena Hrvatska“. Mi se učimo izgrađivati svijet u kojem će svaka nevina patnja, bez obzira čija, biti cijenjena. Preslaba je još svijest u našem narodu da su pravi pobjednici oni koji su nevini podnosili teror i mučenje, a ne mučitelji i teroristi, pa makar u svijetu slovili kao pobjednici.

Naše misli razvijaju i Križni putovi koje su napisali: Bernardin Škunca, Mile Bogović i Vice Blekić. U toj knjižici imamo na kraju i jezgroviti prikaz cijeloga projekta Crkve hrvatskih mučenika.
Od ove godine nismo nikome slali pozivnice. Svi dolaze kao hodočasnici a ne kao delegati nekih ustanova. Neće biti više ni govora političara.

Od prošle proslave nismo mnogo učinili u građevinskom smislu (kružni ulaz iz mjesta), ali vjerujem da se vidi duhovno i idejno građenje na istim temeljima na kojima je zamišljena CHM.
Program se nalazi na letku koji ste dobili. Zahvaljujem nazočnima predstavnicima medijima. Molio bih vas da budete glasnici ideje koja je ovdje nikla i širi se svuda među katoličkim Hrvatima. Možda imam krivi dojam, ali mi se čini da ovdašnji mediji ne pokazuju potrebno zanimanje za ovaj svehrvatski projekt koji je odavde krenuo.

Zvonko Ranogajec

 

DAN HRVATSKIH MUČENIKA, UDBINA, 25.8.2012.

9 sati: Križni put

Pobožnost križnog puta kreće od crkve sv. Marka Groba na Krbavskom polju.

Hodočasnici koji će sudjelovatiu pobožnosti križnog putamogu nabaviti knjižicu križnog puta, pod nazivom

„Isusov kalvarijski put u križnom putu Hrvata“.

11 sati: Središnje slavlje

Započinje svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati kojega, zajedno s drugim biskupima, predvodi gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, biskup Željezna.

14 sati: Kulturno-umjetnički program.

Nastupaju razna kulturno-umjetnička i folklorna društava.

Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije, proslava Dana hrvatskih mučenika na Udbini bit će od ove godine zadnje subote u mjesecu kolovozu. Ove godine to je 25. kolovoza. To je zato da se poveže dan Krbavske bitke (9. rujna) i Dan žrtava totalitarnih režima (23. kolovoza), a ujedno se tada hodočašće na Udbinu ne poklapa s drugim većim hodočašćima.

Sličan sadržaj:

Hrvatsko žrtvoslovno društvo organizira hodočašće iz Zagreba

Odgovori

Skip to content