Tomac: Rekao sam Bozaniću da jako griješe zabranjujući Sudcu da propovijeda

Film o Sudcu pred Božić će napokon biti prikazan. Četiri godine čekanja blagoslova Crkve bilo je i previše – ističe Jakov Sedlar, te dodaje da će ‘Sudca’ najprije moći vidjeti publika u SAD-u i Kanadi, a potom i u Hrvatskoj.

Zlatko Sudac, jedini hrvatski stigmatik te jedan od najpopularnijih svećenika s ovih prostora koji je do prije tri godine na svojim seminarima duhovne obnove i u zemlji i u inozemstvu u pravilu privlačio na desetine tisuća ljudi, još jednu je Veliku Gospu dočekao i proveo u svojevrsnoj crkvenoj izolaciji.

Zabrana propovijedanja još traje

Nikada službeno objavljena, no itekako prisutna zabrana propovijedanja za krčkog svećenika još je, očito, na snazi, što znači da brojni vjernici kojima su Sudčeve propovijedi često značile rijetku svjetlost u teškoprobavljivom sivilu dugogodišnje krize, još neko vrijeme neće moći uživo čuti nadhnute Zlatkove propovijedi.

I ne samo to. Zbog teško razumljive Sudčeve izolacije, hrvatska javnost ostala je uskraćena i za iznimno zanimljivi dokumentarni film ‘Sudac’, kojega su Dominik i Jakov Sedlar snimali duže od dvije godine, no koji je, zbog Sudčeve izolacije od strane Crkve, već godinama u bunkeru.

Sedlar: Čitatelji Dnevnog dijelove filma vidjet će i prije premijere

Hoće li potencijalni hit-film, u kojem su snimljene i scene u kojima Sudac, na ulazu u koncentracijski logor Dachau, krvari iz stigmi, biti prikazan, kako najpoznatiji karizmatik podnosi nametnutu mu izolaciju, čime se bavi, koji su mu planovi i je li psihički stabilan, upitali smo ljude bliske Sudcu.

– Film bi ove godine, prije Božića, napokon trebao biti prikazan. Ovaj put definitivno idemo s prikazivanjem, jer više nema smisla čekati. Četiri godine bilo je i previše. Zlatko itekako zaslužuje da film bude viđen, ma što o tome mislili u vrhu Crkve – ističe Jakov Sedlar, producent filma i Sudčev prijatelj, s kojim smo razgovaral na sam blagdan Velike Gospe, a koji nam je kazao da plan prikazivanja filma nije promijenjen, što znači da će ‘Sudca’ najprije moći vidjeti publika u najvećim gradovima u Americi i Canadi, na premijerama u velikim dvoranama, da bi potom film stigao u europska i hrvatska kina i dvorane.

– Ostajem pri obećanju da će čitatelji Dnevno.hr-a i prije premijere moći vidjeti najzanimljivije dijelove filma – još jednom je ponovio Sedlar, koji kaže da Sudca dva mjeseca nije vidio, jer je, kako reče, i on na godišnjem odmoru.

Tomac: Kome smeta svećenik koji zdušno propovijeda ljubav i dobrotu?

Ni dr. Zdravko Tomac, Sudčev prijatelj i poštovatelj njegovih propovijedi, već nekoliko mjeseci nije vidio Sudca, ali kaže da zna kako mu je, jer se ništa oko njega u zadnje vrijeme nije promijenilo nabolje.

– Nadređeni mu i dalje ne daju da drži seminare u Hrvatskoj. Zadnji seminar održao je još proljetos u Salzburgu i svi koji su tamo bili kažu da je bilo veličanstveno. Nedavno sam u istom gradu održavao predavanje, pa su me mnogi pitali što je sa Sudcem. Rekao sam da je velika greška što mu zabranjuju propovijedati, a tako misle i svi vjernici koji su ikada čuli njegove propovijedi. Zlatko propovijeda ljubav i dobrotu, ljudi s njegovih seminara odlaze srca punih ljubavi i vjere, pa ne znam kome to može smetati. Doista mi je teško to razumjeti. O toj nerazumnoj zabrani više puta sam i pisao, a o svemu sam razgovarao i s kardinalom Bozanićem, te s drugim najvišim svećenicima. Ovoreno sam im kazao da je to pogrešna odluka Crkve, jer je Sudac velik čovjek i vjernik – ističe dr. Zdravko Tomac, politolog i bivši SDP-ovac, koji nam nije htio otkriti što su mu Bozanić i biskupi odgovorili.

Sudac pati i vjeruje da će patnja dati rezultate

– Sudcu nije lako. On pati i vjeruje da će patnja dati rezultate. I ja sam uvjeren da će na kraju uspjeti vratiti se za propovijedaonicu, jer je čvrst i postojan – napominje Tomac, te dodaje da i njega itekako zanima kada će napokon biti prikazan Sedlarov film o Sudcu.

– Očito je i tu došlo do nekih zapreka zbog kojih se film već godinama ne prikazuje. Velika je to šteta – zaključuje Tomac, koji nije želio nagađati zbog čega je Sudcu nametnuta zabrana propovijedanje, a nije htio ni komentirati priče prema kojima su neki svećenici ljubomorni na Sudčevu popularnost i sposobnost da na gotovo svakoj misi okupi pet i više tisuća ljudi.

Zasmetala im Sudčeva popularnost

Ni Sedlar ni Tomac nisu komentirali govorkanja prema kojima je Sudac izoliran zbog namjere da gradi veliki pastoralni centar koji se trebao sastojati od bolnice, hospicija, molitvenog prostora i dvorana koje bi primale velik broj ljudi. Predstavljajući taj projekt, koji je prvotno trebao niknuti u Jastrebarskom, Sudac je prije više od dvije godine istaknuo da će vrata centra biti otvorena za sve ljude, točnije za vjernike svih vjera, pa čak i za agnostike. Taj duhovni centar, prema Sudčevim riječima, nije trebao biti ničije, pa ni crkveno vlasništvo, već nacionalno dobro koje bi bilo na raspolaganju svima. Nakon što je zapelo u Jastrebartskom, Sudac je cijeli projekt htio preseliti u Udbinu, dakle u biskupiju gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića. Dobro upućeni izvori kažu da je i to zasmetalo vladajućem crkvenom establišmentu, jer bi gradnjom velikog duhovnog centra u Lici na popularnosti itekako dobili i Sudac, ali i biskup Bogović, što se nekima unutar Crkve baš i nije svidjelo.

FR.ZLATKO SUDAC ,THE PRIEST WITH STIGMATA ON HIS FOREHEAD

Svećenici: Sudac treba slušati svog biskupa

Mnogi ugledni svećenici s kojima smo razgovarali o ovoj temi, a među njima i fra Bono Zvonimir Šagi, dr. Adalbert Rebić…, s druge strane ističu da Sudac nema zbog čega biti nezadovoljan, jer je i on, baš kao i svi ostali svećenici, dužan slušati svoje biskupe i vodstvo Crkve, te da mu kušnja koju sada proživljava može samo pomoći da postane bolji svećenik i vjernik.

Kako god bilo, ostaje činjenica da je Hrvatska katolička Crkva, a nešto manje i hrvatska javnost, i danas podijeljena oko Sudca baš kao i prije nekoliko godina, kada su popularnom svećeniku onemogućili da vodi duhovne obnove. Ostaje za vjerovati da bi moguće pozitivne reakcije na Sedlarov film mogle otključati ovu pat poziciju koja, usuđujemo se primijetiti, nije dobra ni za Crkvu, ni za velečasnog Sudca.

D. Kramarić/dnevno.hr | benedikt

Odgovori

Skip to content